Hlavní obsah

Poslední úder proti džihádistům z Islámského státu bude sólem pro Zlatou divizi

Dobývání Mosulu, druhého největšího města Iráku.

 

Reklama

Irácká armáda by chtěla ohlásit dobytí druhého největšího města v zemi před začátkem ramadánu, tedy do 27. května. Zbytky bojovníků tzv. Islámského státu ale pokračují v tvrdém odporu.

Článek

Je to místo, kde udeřila nejslavnější hodina tzv. Islámského státu.

Ovládnutí dvoumilionového města, druhého největšího v Iráku, udělalo z dosud málo známé skupiny vzbouřenců ikonu islamistických extremistů po celém světě. Právě z Mosulu vyhlásil Abú Bakr al-Bagdádí, že Islámský stát, vzor fundamentálního a brutálně vynucovaného islámu, se stal realitou.

Teď už mají bojovníci Islámského státu pod kontrolou zhruba jen 9 procent města. Jednotky irácké armády a kurdských milicí osvobodily v předchozích hodinách dalších několik městských čtvrtí. Podle amerických a iráckých odhadů se v troskách historického centra severoirácké metropole brání posledních 300-400 ozbrojenců.

Předpokládá se, že vedení irácké armády by osvobození Mosulu chtělo oznámit před začátkem svatého měsíce ramadánu, tedy do 27. května. Generálové město zřejmě prohlásí za dobyté, i kdyby v něm zůstalo několik ohnisek odporu islamistů.

Izraelský zpravodajský portál Debkafile, vyhlášený dobrými kontakty na místní tajné služby, ale brzdí nadšení. Poukazuje na délku obléhání města a těžké ztráty, které vládní a kurdské jednotky utrpěly, a to i přes leteckou podporu Spojených států. Islamisté údajně během bojů vyvinuli účinnou taktiku.

Operují v malých, vysoce mobilních skupinkách a k nepozorovaným přesunům používají síť tunelů, vedených pod obytnými domy. Komanda 10 až 15 bojovníků jsou nebezpečná především svou odhodlaností k sebevražedným útokům. Podle Debkafile většinu tíhy bojů v Mosulu nese tzv. Zlatá divize, elitní protiteroristická jednotka irácké armády. Ostatní síly utrpěly během obléhání těžké ztráty. Podobná taktika navíc zřejmě čeká na protivníky Islámského státu při dobývání jeho syrské metropole, Rakky.

Irák se navíc bude muset vypořádat s další velkou výzvou, a to bez ohledu na to, jak rychle Mosul padne. Od začátku ofenzívy už z města uprchlo víc než čtyři sta tisíc civilistů. Počet vnitřních uprchlíků v Iráku tak vysoce překročil 600 tisíc.

Reklama

Související témata:

Doporučované