Hlavní obsah

Poslední záběry z Foglarova bytu. 18 let byl zapečetěn

Prohlídka bytu Jaroslava Foglara.Video: Jaroslav Kejzlar, Seznam Zprávy

 

Reklama

Byt Jaroslava Foglara bude po 20 letech rekonstruován. Stane se z něj rezidence pro spisovatele a komiksové tvůrce.

Článek

Jaroslav Foglar zemřel v roce 1999. Byt na pražském Žižkově, ve kterém žil od roku 1978, zůstal po jeho smrti 18 let zapečetěný, v roce 2017 byl po vyřešení spisovatelova dědictví otevřen veřejnosti.

Vlastníkem bytu je Skautská nadace Jaroslava Foglara, která už loni naplánovala jeho rozsáhlou rekonstrukci. V současnosti tak mají lidé jednu z posledních možností se do bytu podívat.

„Můžete se těšit na původní výzdobu, spoustu zajímavých drobností z pozůstalosti pana Foglara a třeba i jeho staré tenisky,” popsala manažerka nakladatelství Albatros Veronika Sonnková.

Rekonstrukce spisovatelova bytu by měla začít v červnu tohoto roku. Od září by pak měl prostor sloužit jako pronajímatelná rezidence pro spisovatele či komiksové tvůrce.

Jaroslav Foglar prožil svůj život oddaný skautským oddílům, pedagogické a spisovatelské činnosti. V mládí byl členem například skautského klubu Jestřábi, podle něhož později získal přezdívku Jestřáb. Mezi jeho nejznámnější díla patří příběhy Rychlých šípů, Chata v Jezerní kotlině nebo Tajemná Řásnovka.

Reklama

Doporučované