Hlavní obsah

V Keni pochovali posledního samce vymírajícího druhu. U hrobu vlála česká vlajka

V Keni pochovali Sudána, posledního samce vymírajícího nosorožce bílého severního.Video: Eliška Kolomazníková, Reuters

 

Reklama

Na smutečním obřadu se sešly desítky lidí. Jedinou nadějí na záchranu téměř vyhynulého druhu je nyní umělé oplodnění.

Článek

V Keni byl pochován poslední samec nosorožce bílého severního na světě. Přibližně pětačtyřicetiletý Sudán zemřel v keňské rezervaci 20. března a musel být utracen kvůli zhoršujícímu se zdraví.

Smutečního obřadu se zúčastnily desítky lidí a nad pietním místem vlála i česká vlajka - to proto, že čeští odborníci ze zoo ve Dvoře Králové jsou do záchrany vymírajícího druhu zapojeni.

Projev na obřadu měl keňský ministr turismu Najib Balala. Uvedl, že jeho vláda musí učinit radikálnější kroky k ochraně zvířat, která jsou obětí obchodu se slonovinou.

„Naše vláda je zajedno v tom, že musíme zavést represivní opatření, která by postihla ty, již zabíjí naši zvěř. Proto prosazujeme zavedení doživotních trestů pro lidi, kteří kvůli slonovině zabíjí. Slonovina patří slonům a nosorožcům, ne lidskému konzumu,“ řekl Balala během pohřbu.

Zároveň vyzdvihl fakt, že obchod se slonovinou nedávno zakázala Čína, a dodal, že totéž by mělo platit napříč světem.

Po Sudánově smrti zbývají ze světové populace nosorožců bílých severních pouze dvě samice, které také žijí v keňské rezervaci.

Obě patří právě zoologické zahradě ve Dvoře Králové. Ta je do Keni spolu se Sudánem a dalším samcem Sunim odvezla v roce 2009.

Přesun nosorožců do jejich přirozeného prostředí měl pomoci přirozené reprodukci.

Po smrti Sudána nyní jediná naděje na záchranu téměř vyhynulého druhu spočívá v umělém oplodnění zbývajících dvou samic.

Reklama

Doporučované