Hlavní obsah

Poslové z nebes vyrazili s pomocí na Ukrajinu. Je to důkaz, že Češi chtějí pomáhat, říká autor projektu

Na válkou zničenou část Ukrajiny vyrazily dva kamiony s humanitární pomocí. Od roku 2014 je tam posílá podnikatel a filantrop Kvido Štěpánek.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Humanitární pomoc na východ Ukrajiny vezou dva kamiony, které v pondělí ráno vypravil podnikatel Kvido Štěpánek. Známý filantrop Ukrajinu podporuje už od roku 2014. Jeho řidiče tam prý považují za posly z nebes.

Článek

Dva plně naložené kamiony se v pondělí ráno vydaly z východočeského Jablonného nad Orlicí na ukrajinský Donbas. Humanitární pomoc do válkou zničených míst už poněkolikáté poslal jablonský podnikatel a filantrop Kvido Štěpánek. Majitel firmy na výrobu dílů pro automobilový průmysl, domácích spotřebičů a elektrických koleček pomáhá Ukrajině pravidelně.

„Jsou to už 23. a 24. kamion, které posíláme,“ vysvětloval podnikatel, který podporu Ukrajině vyjadřuje pravidelně, před pěti lety spolu s ukrajinskými zaměstnanci vyvěsil nad továrnou ukrajinskou vlajku jako protest proti ruské agresi.

Jeho motivace pro vysílání humanitárních konvojů jsou prý dvě. „Děláme to proto, abychom pomohli lidem, kteří bezesporu trpí, ale druhou motivací je i ukázat, že my Češi nejsme xenofobové a nacionalisté zavření za svými hranicemi, ale že chceme i pomáhat,“ popsal Štěpánek, který kromě Ukrajiny pomáhá také dalším válkou zasaženým místům a podporu vyjadřuje též symbolicky, například pravidelným vyvěšováním tibetské vlajky.

Tentokrát se na Donbas vydaly kamiony naplněné oděvy a hygienickými prostředky, které nasbírala humanitární organizace Adra, ale také střešními krytinami. „Vezeme i peníze, za které nakoupíme mouku do sociálních pekáren,“ řekl podnikatel a přidává i vzpomínku na jeden z minulých konvojů. „Našeho řidiče považovali díky mouce za posla božího. V jedné sociální pekárně už neměli z čeho péct, tak ji zamkli a zaměstnanci odcházeli na neurčito. V tu chvíli se před ní objevil náš kamion a vezl mouku,“ rozesmál se při vzpomínce.

Za volanty kamionů se tentokrát na Ukrajinu vydala dvojice mladých šoférů – Jan Vídenský a Pavel Vaníček. Oba jedou na Donbas poprvé. „Určitě máme obavy, nebudu říkat, že ne. Ale doufám, že všechno dopadne dobře,“ usmíval se Vídenský. O situaci se prý bavili i s ukrajinskými kolegy. „Dali nám nějaké tipy, ale že by nás strašili, to ne. Je to výzva, udělat něco pro firmu a zároveň vidět, jaká situace na Ukrajině je,“ dodal Vaníček. Řidiči do aut naložili i kupu plyšových hraček, které jim na náměstí přinesly děti z jablonské školky. Poslaly je svým vrstevníkům.

Rozloučit se s nimi přišli i Ukrajinci, kteří v Jablonném žijí a pracují. Velká část pracuje právě ve firmě Kvida Štěpánka. Mezi nimi byl i Jurij, který v Isolitu-Bravo pracuje už 21 let. Na náměstí přišel s celou svou rodinou, spolu se synem mávali velkými ukrajinskými vlajkami. „Podporuju tu myšlenku pomoci, kterou dává Česká republika ukrajinskému národu, který je teď v nouzi a válčí na východě a potřebuje pomoc. Podáváme bratrskou ruku,“ řekl Jurij, který za dobu, co v Jablonném žije, už získal i české občanství.

Nákladní automobily by na východ Ukrajiny měly dorazit zhruba v pátek. „Jedna cesta je zhruba 2 400 kilometrů,“ dodal řidič Jan Vídenský.

První konvoj vyslal Kvido Štěpánek na Ukrajinu už v roce 2014 a i v následujících letech v tom hodlá pokračovat.

Reklama

Doporučované