Hlavní obsah

Pospíšil: Jednat budeme se všemi, koalici s ANO si ale nedokážu představit

Primátorští kandidáti čtyř vítězných stran v Praze debatují pár hodin po volbách.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jaké jsou strategie pro vyjednávání o koalicích? Kdo půjde s kým a kdo s kým jednat odmítá?

Článek

„Primátor bude ten, kdo dokáže sestavit koalici,” uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Bohuslav Svoboda, kandidát na pražského primátora vítězné ODS. Koalice by měla být podle Svobody postavena na vzájemné shodě a orientaci na záležitosti, které by se v Praze měly vyřešit – okruhy, bydlení ve městě a parkování.

Podle lídra pražské kandidátky Pirátů Zdeňka Hřiba jsou všechny vítězné strany demokratické a se všemi by teoreticky bylo možné sestavit koalici. „Sestavení koalice je otázka programového průniku a my tušíme, že někde ten průnik budeme hledat snáze než jinde,” upřesnil Hřib. Piráti, kteří ve volbách do pražského zastupitelstva skončili na druhém místě, se v neděli sešli nejprve s vítěznou ODS, následně mají v plánu jednání s dalšími stranami.

„Nejde nám o mocenské posty, ale o to, aby se Praha rozhýbala,” uvedl Svoboda. „Myslím si, že řada problémů vzniká u strany pana Čižinského, kde ty otázky okruhu a dopravy budou problematické,” doplnil Svoboda.

Jan Čižinský, starosta Prahy 7 a lídr kandidátky hnutí Praha aobě, chce rychlou a akceschopnou koalici. „Odmítli jsme schůzku s ANO a ODS, protože jsme před volbami řekli, že s nimi do koalice nepůjdeme. Sešli jsme se již se Spojenými silami, máme se ještě sejít s Piráty,” řekl Čižinský. Jediné, na čem podle něj může tato koalice „zhavarovat“, jsou vyjednávání v městských částech, která by mohly doprovázet různé machinace ze strany ODS a ANO.

„Včera jsme si na spíše společenské návštěvě štábu Praha sobě řekli, že máme programové průniky a začínáme jednat,” uvedl Jiří Pospíšil, kandidát na primátora za blok Společné síly pro Prahu, tedy koaliční projekt stran TOP 09, STAN a KDU-ČSL. Pospíšil se chce sejít i se zástupci ODS a ANO. „Budeme jednat se všemi. Za sebe si ale nedovedu představit koalici s hnutím ANO,” řekl Pospíšil.

Podle Pospíšila by nebylo například čtrnáctidenní jednání o koalici na pražském magistrátu žádné protahování. „Pokud to má být stabilní a vydržet celé čtyři roky a chceme prosadit důležité změny, není třeba spěchat, aby to bylo za dva dny ‚spíchnuté’ a pak jsme zjistili, že se někdo necítí komfortně a věci nejsou doladěné.”

Reklama

Doporučované

Hlavní zprávy