Hlavní obsah

Pošta pomalu dohání konkurenci, příští rok bude dodávat balíky v určitý čas

O balíky do ruky je extrémní zájem. Teď bude Česká pošta vozit i ty z Číny. Rozhovor s ředitelem Romanem KnapemVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká pošta výrazně zkrátí časová okna pro doručování zásilek. Balíčky od ní teď chodí v šestihodinových intervalech, dopoledne nebo odpoledne. Příští rok je chci výrazně zkrátit, říká ředitel České pošty Roman Knap.

Článek

Co plánuje státní Česká pošta na rok 2021, to je u soukromníků dávno standard – přesnější doručování balíků. Společnost DPD doručuje v rozmezí jedné hodiny. Konkurenční PPL dováží zboží v rámci dvouhodinového okna. I v předvánočním shonu se podle zmíněných společností daří termíny dodržovat.

Zákazník České pošty si dosud musí vystačit s tím, že mu balík přijde buď od 8 do 14 hodin, nebo od 13 do 19 hodin. Pro pracujícího člověka dost nepraktické. Za doručení mezi sedmou a devátou večerní by si musel připlatit 25 korun. „Konkurence je v tomto dál. Kdybych tady nemusel všechno soutěžit, půl roku by mi netrvalo, než si vyberu dodavatele, kterého bych pak na víkend někam zavřel a on mi ten systém vyvine,“ vysvětluje zpoždění ředitel České pošty Roman Knap.

Pošta poslala o půl balíků víc než loni

Jak plánování rozvozů funguje? Řidič si ráno naskenuje zásilky, které má přes den doručit. Systém mu pak naplánuje ideální trasu. „My jsme nakoupili mapové podklady, systém se zavádí. Všichni doručovatelé mají sepsanou trasu. Z pédéáčka (PDA, kapesní počítač ovládaný dotykovou obrazovkou, pozn. red.) ťuknou: jsem u vás za 10 minut,“ vysvětluje Knap. Příští rok půjde plánovat ještě přesněji.

O balíkové služby je v letošním roce extrémní zájem. Počet balíků poslaných Českou poštou meziročně vzrostl o polovinu. V koronakrizi vyskočil i zájem o klienty často kritizovanou službu Balík do ruky. Právě na tuto službu by se mohla přesunout část z 1500 zaměstnanců, které chce pošta příští rok propustit.

Nově doručuje Česká pošta i balíčky z Číny, konkrétně z čínského e-shopu AliExpress ze skupiny Alibaba. Těsně před podpisem je smlouva s dalším obřím čínským internetovým obchodem. „Já ho nechci jmenovat, ta smlouva ještě není podepsaná, ale to logo všichni dobře znají,“ říká Roman Knap. Podle indicií by mohlo jít o obchod Wish.

Doručování z čínských internetových obchodů, kde si hodinky koupíte za dolar a svatební šaty za pět, ale brzy podraží. Od července příštího roku se totiž mění podmínky pro zásilky s cenou do 22 eur. Už nebudou osvobozené od cla a od daně. „Jisté zdražení přijde, ale ne tím, že by si Česká pošta něco účtovala,“ říká Knap.

Zásilky z Číny budou dražší, ale přijdou rychle

Zásilka z AliExpressu tak vyjde dráž, ale zato přijde rychleji. Namísto běžných týdnů až měsíců to teď bude za 10 dní. „Cíl je doručovat zásilky do 10 dnů. Podmínkou je, že nám AliExpress dá data o klientech,“ tvrdí Knap s tím, že jednání o sdílení dat finišují.

S čínským partnerem se pošta domluvila na 40 000 balících za den. V předvánočním čase, kdy jsou zavřené obchody, jich podle Knapa ale chodí šest až sedmkrát tolik, 265 000 za den. V Hostivaři kvůli náporu z Číny dovybavují novou halu.

Otázka je, zda zájem potrvá, až ceny zásilek stoupnou. „Uvidíme, jestli budou mít zákazníci stále zájem. Švédsko ceny zvedlo a zájem poklesl, když už balík nestojí půl dolaru nebo dolar,“ vysvětluje Roman Knap.

Celý rozhovor se šéfem České pošty nabídneme brzy na Seznam Zprávách. Jak je pošta připravená na Vánoce? Kde budou chybět propuštění zaměstnanci? A kdy pošta spustí boxy na balíky a na jídlo?

Reklama

Doporučované