Hlavní obsah

Pošta zruší 7000 míst a investuje 7,5 miliardy korun

Pošta uzavřela minulý rok s provozní ztrátou přesahující miliardu korun.Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká pošta do své restrukturalizace investuje 7,5 miliardy korun, částečně ji chce financovat prodejem nemovitostí. Do roku 2021 se chce vrátit k zisku v řádu desítek milionů Kč. Pošta také sníží počet pracovních míst o 7000 ze stávajících 30 000 během šesti let. Restrukturalizace má přinést jednodušší a rychlejší fungování služeb a pošty bez front. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl generální ředitel Roman Knap.

Článek

Pošta uzavřela minulý rok s provozní ztrátou přesahující miliardu korun. Podle Knapa je podnik v provozní ztrátě již čtyři roky, za loňský rok to bylo ale poprvé, kdy byla otevřeně přiznaná a nebyla dorovnána do kladné nuly prodejem majetku. „Pošta je již dlouhodobě ve ztrátě. Pokud bychom nepřikročili k systémovým změnám ve struktuře České pošty, do několika let by Česká pošta přestala existovat,“ řekl Knap.

Základem restrukturalizace je rozdělení společnosti na tři obchodní jednotky pod hlavičkou skupiny České pošty. Každá obchodní jednotka bude mít samostatné účetnictví a zodpovědnost manažerů za své hospodářské výsledky.

Pro zaměstnance podnik počítá s lepším mzdovým ohodnocením, které bude odpovídat požadavkům na vyšší kvalifikaci. Snižování počtu míst se uskuteční přirozeným způsobem, protože každý rok z pošty odejde zhruba 8000 pracovníků, za které musela hledat náhradu.

Reklama

Související témata:

Doporučované