Hlavní obsah

Pošťáci budou stávkovat, v nejhorší možnou dobu v roce

Část zaměstnanců České pošty bude stávkovat.

 

Reklama

Kolem 6000 pošťáků se chystá 19. prosince dvě hodiny stávkovat. Pro poštu neexistuje horší termín. Poslední dny před Vánoci jsou pro ni nejrušnějším obdobím v roce. Podle vedení je protest nezákonný.

Článek

Tři menší odborové organizace České pošty požadují zvýšení mezd o 2500 korun.

Pětina pošťáků se rozhodla pro nejkrajnější řešení. Kromě pondělí 19. prosince, kdy budou stávkovat mezi 17. a 19. hodinou, jsou připraveni v protestu pokračovat i o tři dny později, a to po celý den. Odboráři to oznámili v otevřeném dopise, který adresovali generálnímu řediteli České pošty.

Podle stávkujících se takto pošťáci snaží přimět vedení České pošty, ale i Ministerstvo vnitra a stát, aby se začali zabývat jejich nízkými mzdami.

Platy podprůměrné

Podle vedení pošty je stávka nezákonná, protože pošťáci nepředložili seznam pracovišť, která se k protestu přidají.

Pošťáci mají dohromady devět odborových organizací. S většinou z nich se před třemi týdny vedení dohodlo na navýšení mzdy o 2,6 procenta od dubna příštího roku. V průměru jde o asi 550 korun měsíčně navíc. Podle menších odborářů jsou ale v podniku s průměrnou mzdou 21 400 korun platy podhodnoceny a hluboko pod státním průměrem.

Na poště neexistuje pro stávku horší období. Lidé si před Vánoci vyzvedávají, ale i posílají vánoční dárky. Podnik v předvánočním čase proto odbaví dvojnásobné množství zásilek než normálně. Vliv to podle expertů bude mít zejména na delší fronty na pobočkách, protože pošťáci nebudou zvládat doručovat zásilky.

Reklama

Související témata:

Doporučované