Hlavní obsah

Postavil se České unii sportu a založil si vlastní. Financování u nás je nastavené špatně, říká

Libor Coufal zakládá Českou unii svobodných sportů.Video: David Janeczek

 

Reklama

Šéf pardubického klubu amerického fotbalu Libor Coufal zakládá Českou unii svobodných sportů. A to proto, aby vytvořil protiváhu České unii sportu. Nelíbí se mu poměry ve vedení této organizace řízené Miroslavem Janstou.

Článek

Šéf pardubického klubu amerického fotbalu East Bohemia Bucks Libor Coufal tvrdí, že nevidí důvod, proč by měl být členem České unie sportu (ČUS), když pro něj podle jeho slov tato organizace nic nedělá. A proto založil jakousi protestní organizaci.

Sekretář ČUS Jan Boháč vysvětluje nejen výhody členství, ale také to, že nikdo jednotlivé šéfy klubů nenutí, aby se stali členy této organizace.

Libor Coufal stojí za dvěma sportovními kluby. Tým amerického fotbalu East Bohemia Bucks do České unie sportu patří, naopak crossmintonový tým Pardubice Knights nikoli.

Během letošního roku vyšla na povrch kauza o údajném ovlivňování dotací pro sport. Obviněnými jsou v tuto chvíli exšéf Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta, bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová a také šéf České unie sportu Miroslav Jansta a sekretář této organizace Jan Boháč.

Libor Coufal kritizuje poměry ve vedení ČUS a také to, že právě Miroslav Jansta a Jan Boháč figurují mezi obviněnými v letošní dotační kauze a stále zastávají své funce. Miroslav Pelta i Simona Kratochvílová už v minulosti rezignovali.

Česká unie sportu navazuje na někdejší Český svaz tělesné výchovy (ČSTV). Za socialismu fungoval ČSTV vlastně jako ministerstvo sportu, po sametové revoluci se exekutivní řízení sportu a tělovýchovy přesunulo pod ministerstvo školství.

A ČSTV - nyní ČUS - je teď především vlastníkem řady sportovišť, včetně skiareálů v Krkonoších. Patřil také mezi klíčové akcionáře Sazky, o vlastnictví loterijního giganta však po jeho úpadku sportovní organizace přišly.

Reklama

Související témata:

Doporučované