Hlavní obsah

Postavíme je ke zdi, řekla aktivistka Greta o politicích. Už se omluvila

Foto: Profimedia.cz

Aktivistka Greta Thunbergová na studentském protestu v italském Turíně.

Reklama

Jazyková bariéra švédské klimatické aktivistky Grety Thunbergové způsobila problémy.

Článek

V Madridu se delegáti téměř 200 zemí stále přou o text závěrečných dokumentů, přestože konference měla původně skončit v pátek.

Průtahy této světové konference o klimatu okomentovala aktivistka Greta Thunbergová, a to výrokem, za který se musela omluvit. Nebo lépe řečeno – vysvětlit ho.

Promluvila totiž ve smyslu, že by se politici měli postavit ke zdi.

„Světoví vůdci se snaží vyhnout odpovědnosti a my jim v tom musíme zabránit. Postavíme je ke zdi a pak budou muset ochránit naši budoucnost,“ prohlásila Thunbergová v pátek v projevu na studentském protestu v italském Turíně.

Na Twitteru však posléze vysvětlila, že její výrok není tak tvrdý – ve švédštině, jejím rodném jazyku, je totiž výraz mírnější a neznamená smrt před popravčí četou.

S odkazem na nepřesnost překladu poslala po sociální síti světovým lídrům omluvu.

„Ve švédštině to znamená pohnat k odpovědnosti. Pochopitelně se omlouvám, pokud to někdo pochopil špatně. Nemohu než zdůraznit, že jsme proti jakémukoli násilí. Je to samozřejmé, ale musím to říct,“ uvedla na Twitteru.

„Tak to dopadá, když improvizujete v cizí řeči,“ dodala švédská aktivistka.

Dvoutýdenní konference OSN o změnách klimatu v Madridu se zatím utápí ve sporech, ne všechny státy jsou připraveny zavázat se k přísnějším opatřením na ochranu ovzduší. Pokusy organizátorů o kompromis zatím k úspěchu nevedly.

Reklama

Doporučované