Hlavní obsah

Postavit dům bude ještě dražší. Po dřevu zdraží další materiály

Ukázka rozhovoru s Vítem Kutnarem. Celý rozhovor přineseme v následujících dnech.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Řada materiálů zdražila, řada není, popisuje spolumajitel velkých stavebnin. Postavit dům kvůli tomu bude nákladnější i dál. Zatímco letos vyskočily ceny plastů či dřeva, v příštím roce hrozí zdražení třeba výrobků z cementu.

Článek

Za poslední rok se ceny v Česku zvedly o čtyři procenta, alespoň podle ČSÚ. Ve stavebninách to však rozhodně neplatí – tady si přičtěte deset dalších procentních bodů.

Jak pro Seznam Zprávy spočítal spolumajitel největších stavebnin v zemi Vít Kutnar, šéf firmy DEK, v jeho firmě ceny během roku v průměru vyrostly o 14 procent.

„Řada materiálů zdražila, řada vůbec není. Je relativně velká poptávka, ale je náročné materiál pro prodej sehnat včas a následně ho i dodat na stavbu. Nikdo nám neplácá po ramenou, jak jsme skvělí, my přitom jen přenášíme cenu od výrobců. Na jedné straně čísla jsou super, na druhé straně je s tím spojeno obrovské množství stresu a ne vždy pozitivních emocí,“ říká Kutnar s tím, že to, co bylo dříve dostupné druhý den, je dnes nutné objednat minimálně s dvouměsíčním předstihem. Zdražování podle Kutnara navíc rozhodně nekončí.

„Letos bylo zdražení tažené zejména vším, co je z kovu, ze dřeva a z plastu. V těchto oblastech se už ale situace stabilizovala, minimálně v tom, že cena dál neroste a materiálu už není takový nedostatek. Proti tomu jde však trend vysokých cen energií a CO2 povolenek. To způsobí zdražení všeho, co je z betonu. V naší společnosti Best proto čekám v příštím roce zdražení 16 až 17 procent. A nedá se s tím nic dělat, cement zdražuje. Rostou navíc i energie, a to se projeví u páleného zboží. Například u cihel a všeho, co se vyrábí s přispěním velkého množství energie,“ dodává Kutnar.

Čekáme na fakturu za energie

To potvrzují i samotní výrobci. „Zatím ceny cihel držíme na stejné úrovni. Jakmile ale energie zdraží, budeme muset ceny cihel zvednout,“ říká Ladislav Konečný z Cihelny Šitbořice.

Výrobce sádrokartonů Saint Gobain už letos musel ceny zvednout o osm procent. „Výhled je věštění z křišťálové koule, nejsem pesimista, ale minimálně bude zdražení kopírovat inflaci a reagovat na vývoj cen surovin a energií či nedostatek zaměstnanců. Jako výrobci musíme hledat jiné cesty, jako jsou recyklace a alternativní zdroje,“ říká mluvčí firmy Jakub Benda.

Že by se mělo zlevnit, se mi nezdá

Proč může zdražit beton? „Výrobci cementu na celoevropské úrovni schválili dlouhodobý plán snižování emisí CO2, který mimo jiného zahrnuje postupný odklon od využití fosilních paliv při výpalu slinku nebo navýšení podílu směsných cementů s nízkým slinkovým faktorem, tudíž s nižší uhlíkovou stopou,“ vysvětluje Jan Gemrich, tajemník Svazu výrobců cementu s tím, že ceny jsou v gesci jednotlivých výrobců, ceny povolenek ale bedlivě sledují všichni z nich.

Kdy materiály zlevní a jak, je otázka. „I kdyby se ceny propadly, tak stavebnictví je sice cyklický byznys, ale některé věci jsou nevratné,“ říká Kutnar s tím, že často dostává otázku, zda začít stavět dnes, nebo vyčkat. „Já jsem si to pro nás ujasnil tak, že my stavíme pořád. Při nejhorším to bude stejné. Že by se v příštím roce zlevnilo, se mi ale bohužel nezdá,“ dodává Kutnar.

Reklama

Doporučované