Hlavní obsah

Postoj k Rusku? V diplomacii platí, že nejlepší dialog je ten, kdy vedle leží nabitá pistole, říká senátor Fischer

Pavel Fischer byl hostem Večerních zpráv na Televizi Seznam. Podívejte se na rozhovor o aktuálním konfliktu Ukrajiny a Ruska.Video: Filip Horký, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Ten konflikt dávno běží, když někdo zabere suverénní území, které je mezinárodně garantováno jako ukrajinské, tak je to válečný akt,“ říká senátor Pavel Fischer o konfliktu Ukrajiny a Ruska. Po námořním sporu obou zemí v Azovském moři podle jeho názoru spěje do další kapitoly. Ruští vojáci v neděli zadrželi u Kerčského průlivu tři lodě ukrajinského námořnictva. Na ukrajinská plavidla stříleli a tři námořníky zranili.

Článek

„Ta naše reakce musí být dostatečně jednoznačná, aby byla srozumitelná. Druhá strana možná rozumí jenom síle. Tady je potřeba, aby nepromlouvali jenom diplomaté. Jsme na začátku nové kapitoly,“ říká v rozhovoru pro Seznam bývalý diplomat a nedávno zvolený předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer.

V diplomacii platí, že nejlepší dialog je ten, kdy vedle na stole leží nabitá pistole. Potom ten dialog probíhá v úplně jiné atmosféře. Jsou okamžiky, kdy si druhá strana neváží dialogu a dělá z vás hlupáka, protože to bere jako slabost. Je namístě, aby NATO řeklo, že tento druh síly je v dnešní době nepřijatelný, upozorňuje Fischer. Senátu prý navrhne, aby situaci na Ukrajině řešil.

„Jde o to, abychom propojili poznatky zpravodajských služeb. Slyšeli jsme nedávno od čelního představitele zpravodajských služeb v ČR, že cílem Ruska je rozložit EU a NATO. Pokud to jsou poznatky, tak je potřeba je politicky zpracovat. Začněme pracovat politicky tak, abychom byli skutečně silní,” tvrdí Fischer a kritizuje například nedávnou cestu předsedy Poslanecké sněmovny Vondráčka do Ruska.

Nedělní incident v Kerčském průlivu u Krymu je velmi vážný, neboť Rusko tam otevřeně a přímým způsobem použilo vojenskou sílu vůči ukrajinským plavidlům. Po dnešním mimořádném jednání velvyslanců aliančních zemí se zástupci Ukrajiny to v centrále NATO v Bruselu řekl novinářům generální tajemník organizace Jens Stoltenberg.

Ukrajinský prezident dnes navrhl, aby stanné právo v zemi začalo platit od středečních devíti hodin ráno.

Ruský postup už kritizovala Evropská unie i západní státy, nejhlasitějším a společným požadavkem je okamžité propuštění zadržovaných plavidel i lidí. Vývoj v Kerčském průlivu se znepokojením sleduje i Česká republika, která by dala přednost společné evropské reakci, řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček. Česko by se podle něj připojilo k případným sankcím, pokud by se je EU rozhodla uvalit. „Pro nás je důležité, aby obě strany neeskalovaly situaci a upustily od porušování mezinárodního práva,“ podotkl Petříček.

Proč si Pavel Fischer myslí, že politici neberou varování tajných služeb vážně? Jak se dívá na vztah českého prezidenta Zemana k Rusku? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované