Hlavní obsah

Postoupíme, velí legendární Nedvěd. Koho v týmu nejvíce chválí?

Foto: Profimedia.cz

Pavel Nedvěd upozorňuje, že Češi možná nemají superšpičkové hráče, ale rozhodně disponují skvěle fungujícím týmem.

Reklama

Výhrou nad Dány může současný český tým projít na Euru další branou fotbalové historie. „Cítím, že se to podaří,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy muž, který dějiny psal před nimi. Držitel Zlatého míče Pavel Nedvěd.

Článek

Zákulisí velkých šampionátů zná lépe než kdo jiný, svedl na nich v českém dresu spoustu bitev. A velmi pozorně teď Pavel Nedvěd pochopitelně sleduje i počínání současné generace. Oceňuje vynikající souhru dvojice Souček-Holeš ve středu zálohy, tleská pokroku, kterého ve svém umění dosáhl útočník Patrik Schick. A věří v další postup.

Pavel Nedvěd se coby viceprezident Juventusu Turín v debatě nevyhnul ani situaci kolem Superligy, kterou jeho klub spolu s dalšími velikány fotbalového světa inicioval. Odpor UEFA a fanoušků vystavil projektu uzavřené soutěže těch nejbohatších stopku, Nedvěd je však přesvědčen, že ekonomická krize vyvolaná důsledky pandemie nějaké nové řešení nutně vyžaduje.

Když dnes čeští fotbalisté postoupí ve čtvrtfinále Eura přes Dánsko, napodobí tím kousek vašeho týmu z Eura 2004. Tehdy v Portugalsku jste se právě přes Dány také dostali mezi čtyři nejlepší týmy šampionátu. Může se to podařit i současné generaci?

Já myslím, že se jim to podaří. Jsem přesvědčen, že na Dánsko mají. Šance jsou tak padesát na padesát, Dánové disponují opravdu dobrým týmem. Ale my máme něco navíc. Něco, co tam cítím. V tom týmu něco je, vnitřní síla. Možná, že Česko nemá na turnaji ty úplně top superšpičkové hráče. Ale má tam hráče opravdu velmi dobré, kteří tvoří výborný tým. A proto můžou postoupit. Já tomu věřím. Kluci chytili dobrou formu, všechno je sladěné a mistrovství jim zatím vychází. Já to vidím pozitivně.

Řekněte na rovinu: Jste trochu překvapen tím, co Češi na turnaji předvádějí? Třeba přípravné zápasy nic moc dobrého nesignalizovaly…

Ani moc překvapený nejsem. Kluci sice před turnajem prohráli v Itálii, nepovedl se tam výsledek ani výkon, ale přípravné zápasy se zase až tak neberou. Přijde mi, že kluci jeli na tenhle turnaj asi jako my v šestadevadesátém, do těžké skupiny, ve které jsme neměli co ztratit. Jenom překvapit. A kluci ve skupině odehráli na tomhle Euru kvalitní zápasy, navíc měli výhodu, že tady postupovaly i tři týmy ze skupiny.

Připomeňte si ve videu Euro 1996, které Pavel Nedvěd zmínil. Právě odtud se odpíchla jeho velká kariéra:

Královna Alžběta se před finále Eura 1996 právě seznamuje s Pavlem Nedvědem.Video: Seznam Zprávy

Ze skupiny šli letos Češi dál právě ze třetího místa. A na startu vyřazovací části možná leckoho překvapili úspěchem nad Nizozemskem. Co vy, čekal jste ho?

Trošku jsem s tím počítal, protože na Holanďany my prostě umíme. Historicky jsme jim vždycky dělali problémy. A teď kluci tady toho těžkého soupeře opravdu zválcovali. Mluvil jsem po utkání s de Ligtem, který kope u nás v Juventusu. A z toho, co mi říkal, vyplývalo, že Nizozemci tenhle duel prostě nezvládli, Češi se na něj dokázali připravit lépe.

Říkáte, že na Nizozemce česká reprezentace umí. Čím to je? Tím, že si na ně věří?

To také. A navíc na ně umíme zahrát. Jejich styl nám vyhovuje. Oni se tlačí do útoku, kdežto my máme hru postavenou na tom, že poctivě bráníme. A tím jim prostě děláme problémy, to se potvrdilo i teď v tom utkání v Budapešti. Trenér soupeře dobře přečetl. A naše obrovská síla byla ve středu zálohy. Jak Souček, tak Holeš tam odvádějí superkvalitní poctivé výkony. Krásně přikryli obranu. A Nizozemci si s tím nevěděli rady.

Nemají už Nizozemci z českého fotbalu tak trochu komplex?

Já myslím, že mají. De Boer ho měl už jako hráč a teď i jako trenér, po porážce odstoupil z funkce. Já si pamatuju na těžké zápasy, ve kterých se nám dařilo s Nizozemci uspět, už v devadesátých letech. A ono to jde ještě dál. Do semifinále v Záhřebu v roce 1976, jak tam takovou rybičkou skóroval Zdeněk Nehoda. To má pořád každý v hlavě. Na Holanďany prostě umíme.

A co na Dány?

To bude trochu horší, vyrovnané. ale jak jsem říkal, při dnešní formě tam kluci o nějaké to procento navíc mít můžou. Opravdu tam cítím sílu kolektivu. Hrajeme kvalitně v obraně, to asi nikdo nepředpokládal. Všichni před turnajem vyprávěli, že tam bude problém, ale obrana hraje fakt výborně. Skvěle chytá gólman a střed zálohy obranu výborně chrání. Takže zatím jsme toho nikomu moc nedovolili.

V průběhu turnaje trenér Jaroslav Šilhavý sestavu průběžně ladil a poupravoval. Doporučoval byste, aby jedenáctku proti Dánsku nechal složenou tak jako proti Nizozemcům?

Trenéři se rozhodnou sami, těžko budou poslouchat, co jim někdo doporučuje. Podstatné je, že našli střed zálohy, a ten podle mě měnit nebudou. Spíš je tam asi otazník mezi Barákem a Daridou, do toho nevidíme, necháme se překvapit. Oba jsou kvalitní, trenéři v přípravě nejlépe vidí momentální formu, ke které přihlédnou.

Před turnajem všichni považovali za největší českou hvězdu Tomáše Součka. Není divu, v Premier League se dostal až do užšího výběru nejlepších hráčů soutěže. Jak se vám líbí jeho výkony na Euru?

Tomáš Souček je v té pozici absolutně zaslouženě. Po celou sezonu odváděl kvalitní výkony, byl i po zásluze oceněn. On opravdu ohromně pomáhá týmu, je to hlavně týmový hráč. A i když mají třeba leckteří fanoušci pocit, že je míň vidět, tak odvádí strašně důležitou a poctivou práci. I když to kolikrát opravdu vidí jen fotbaloví odborníci. V Anglii ještě navíc dával i góly, teď na Euru zatím neskóroval, ale pro mužstvo je opravdu strašlivě důležitý a i tady na šampionátu je v české sestavě ohromně cítit a znát.

Souček působí v klubu West Ham United. Hovoří se o tom, že by mohl udělat ještě krok výš. Může být tím vyšším schůdkem třeba Juventus?

Nechci předbíhat. Při jeho výkonech a věku každopádně krok dál udělat ještě může, ten poslední krok ještě o stupínek výš, do nějakého top týmu. Já myslím, že na to má, záleží jenom na něm.

Když je řeč o Juventusu, musím se zeptat na váš názor na Patrika Schicka. Už jste ho před časem v Juventusu skoro podepsali, na poslední chvíli se pak ale vše rozpadlo kvůli výsledku zdravotní prohlídky. A Patrik pak nabral směr AS Řím, následně bundesliga. Co si o něm myslíte nyní?

Abych se přiznal, my jsme tehdy Patrika chtěli vzít s tím, že bude hráčem do budoucna. Počítali jsme s tím, že bude jednou předvádět to, co dneska. Jak jsem ho na šampionátu sledoval, ohromně se zlepšil. Je daleko silnější v osobních soubojích, lepší na balonu, lepší v tom, jak si ho pokryje. A dokáže rozehrát důležité akce. V zakončení byl skvělý už tehdy, to měl vždycky. Za dva roky ovšem udělal opravdu velký pokrok.

Ted je Patrik Schick rok v Leverkusenu, ještě tam má na několik let platnou smlouvu. Ovšem… Když na turnaji typu Eura nastřílí někdo větší počet gólů, obvykle o něj bývá žhavý zájem na přestupním trhu. Co myslíte, přestoupí Schick po Euru?

Může se to stát. Může se mu povést totéž, co Milanu Barošovi, stát se nejlepším střelcem turnaje, zapsat si nejlepší momenty své kariéry. Myslím, že jeho dosavadní cesta byla OK. V Itálii, v Římě možná ještě nebyl dostatečně připravený, teď ale odvádí skvělé výkony. A tímhle turnajem si může otevřít další cestu ještě někam jinam.

Velké i malé kluby sužuje ekonomická krize, která vzešla z opatření proti pandemii, z prázdných hledišť. Logicky chybí peníze z ticketingu. Může to negativně ovlivnit dění na přestupním trhu?

Samozřejmě. Čím větší klub, tím větší problémy. Měli jsme v Juventusu správní radu. Počítali jsme ztráty, jsou prostě obrovské. Je to problém top klubů, problém celého fotbalu. A UEFA se bude muset zamyslet nad tím, jestli tenhle systém fotbalu je pro kluby v dané situaci únosný. Platy hráčů a všechno kolem vedou kluby do velkých ztrát. A myslím, že se bude muset něco stát.

Tím znovu otevíráte kapitolu Superligy, nebo máte v Juventusu připravené ještě nějaké jiné scénáře?

Stav věcí je takový, že ty záležitosti mají nyní v rukou naši právnici. Juventus je pro příští rok přijat do Ligy mistrů, jsme za to rádi. Náš klubový prezident Andrea Agnelli se ve čtvrtek vyjádřil, že chce, aby byl nastolen dialog mezi UEFA a top kluby, aby se našla cesta, jak vyřešit ekonomické ztráty, které momentálně registrujeme.

Co říkáte na všeobecně kritizovaný model Eura hraného v 11 různých zemích?

S touhle myšlenkou, s níž přišel původně Michel Platini, bych zase až takový problém neměl. Jenže všechno ohromně zkomplikoval covid-19. V některých státech se proto hrálo bez diváků, jinde s diváky, v tom samozřejmě jisté ovlivnění je. Je to v tomto ohledu zvláštní mistrovství a určitá penalizace pro některé týmy, to bezesporu. Snad už covid skončí a příště bude všechno normální.

Hodně ovací sklízel zejména za vystoupení v základní skupině italský tým. Líbil se vám také?

Když Roberto Mancini přebíral italský nároďák, ptali se mě na něj. A já jsem řekl, že je to jednoznačně správná volba. Znám ho jako bývalého spoluhráče a super kluka. Mě nepřekvapil. Bavíme se teď před čtvrtfinále, ale za to, co jsem viděl až dosud, můžu říct, že italský nároďák šlape. Možná také nemá ty největší hvězdy, ale hrají ofenzivně, tak, jak to Mancini vždycky chtěl. Vidím tam pozitivní notu a myslím, že můžou dojít daleko.

Francouze měl také leckdo za favority. Jenže zklamali, proč?

Souhlasím, přiznám se, že i pro mě byli favoritem číslo jedna. Když se člověk podíval na ta jména na soupisce… Jenže se ukázalo, že právě jména sama o sobě výsledek nezaručí. Bylo cítit, i se to pak projevilo, že soudržnost uvnitř týmu nebyla dostatečná, úplně jim to neklapalo. A to je pak problém.

A co německý fotbal? Co říkáte jeho vyřazení?

Měli trochu problém s postupem ze skupiny. Ale kdo viděl jejich výkon proti Portugalcům, musel říct, že v tom zápase hráli opravdu super. Ten den by je nejspíš nikdo neporazil. A že prohrajete s Anglií ve Wembley, to se prostě může stát každému. Stačilo, aby Thomas Müller trefil ve velké šanci bránu, a mohlo se to vyvíjet jinak. Angličani na mě letos dělají dojem, že jsou ohromně fyzicky silní, uplatňují to v soubojích jeden na jednoho. Určitě také myslí vysoko.

Reklama

Související témata:

Doporučované