Hlavní obsah

Jak postupovat, když mám pozitivní test na covid?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Jak máte postupovat, pokud je váš test na covid pozitivní? Podívejte se na informace od Ministerstva zdravotnictví ČR.

Článek

Pozitivní výsledek testu znamená, že jste se nakazil onemocněním covid-19. Tímto onemocněním se může nakazit kdokoli, proto zachovejte klid, nepanikařte a dodržujte následující pravidla, abyste onemocnění nešířil/a na další osoby.

Tato pravidla dodržujte jak v případě, že MÁTE PŘÍZNAKY ONEMOCNĚNÍ covid-19 (teplota nad 37,3 °C, suchý kašel, zhoršené dýchání, ztráta chuti nebo čichu, zažívací obtíže), tak i v případě, že tyto PŘÍZNAKY NEMÁTE a byl/a jste testován pro kontakt s nakaženou osobou či na vlastní žádost. Nákazu totiž můžete šířit i přesto, že se cítíte zdráv/a.

- Zůstaňte doma v IZOLACI a vyhýbejte se kontaktu s lidmi.

- Ihned po zjištění výsledku testu kontaktujte telefonicky svého praktického lékaře, který vás informuje o dalším postupu – nařízení domácí IZOLACE, stanovení termínu jejího ukončení, vystavení pracovní neschopnosti apod.

- Poté telefonicky kontaktujte svého zaměstnavatele a informujte ho o vaší situaci.

- Byla vám zaslána SMS s výsledkem testu a také SMS s odkazem na webové stránky, kde naleznete SEBEREPORTOVACÍ FORMULÁŘ, který je doporučeno vyplnit nejpozději do druhého dne.

- Všem pozitivním byla zaslána SMS s autorizačním kódem eRoušky pro odeslání dat a anonymní varování ostatních uživatelů eRoušky.

- Během jednoho až dvou dnů po oznámení výsledku vás bude telefonicky kontaktovat hygienická stanice pro upřesnění vámi zadaných údajů v SEBEREPORTOVACÍM FORMULÁŘI. Pokud se vám pro svou zvýšenou vytíženost hygiena během této doby neozve, buďte trpělivý/á, i přes jisté zpoždění vás bude určitě kontaktovat. I bez komunikace s hygienou musíte dodržovat zásady pobytu v izolaci.

- Po celou dobu izolace sledujte svůj zdravotní stav. Pokud dojde k jeho zhoršení, volejte svému praktickému lékaři. Při vážném zhoršení zdravotního stavu volejte Zdravotnickou záchrannou službu (telefon 155) a dispečera informujte o vašem pozitivním testu.

- Jeden až dva dny před stanoveným termínem ukončení vaší IZOLACE kontaktujte telefonicky vašeho praktického lékaře a informujte ho o vašem zdravotním stavu. Poté postupujte dle jeho pokynů.

Sebereportovací formulář

Sebereportovací formulář je online webový formulář, do kterého osoby s pozitivním výsledkem testu vyplňují informace o sobě a svém zdravotním stavu a kontaktní údaje na osoby, se kterými byly v rizikovém kontaktu během posledních dvou dnů před provedeným odběrem k vyšetření, a také údaje o důležitých okolnostech těchto kontaktů. Poskytnuté informace slouží hygienické stanici ke zrychlení telefonického hovoru s vámi. Případy s připojenými informacemi ze sebereportovacího formuláře jsou vyřizovány přednostně.

Hlavním cílem je urychlení procesu dohledávání rizikových kontaktů, tedy osob, které by mohly být nakažené, jejich včasné kontaktování hygienickou stanicí a případné vyšetření. Vysvětlení pojmu „rizikový kontakt“ naleznete ve formuláři. Prosíme o jeho důkladné nastudování.

Sebereportovací formulář naleznete na těchto webových stránkách.

Všem pozitivně testovaným dorazí SMS s přihlašovacími údaji na sebereportovací portál.

Co je izolace?

Izolace je opatření, které slouží k oddělení nakažených osob od ostatních. Cílem je zabránit dalšímu šíření infekce. Pro osoby s pozitivním výsledkem testu je povinná. Izolaci nařizuje praktický lékař, popřípadě zaměstnanec hygienické stanice, který určí i délku jejího trvání.

Reklama

Doporučované