Hlavní obsah

Poštvala policii na černocha. Chtěl jen, ať si uváže psa. Teď žena čelí stíhání

Připomeňte si: Video hádky, které natočil Christian Cooper a následně sdílel na svých sítích.Video: AP

 

Reklama

Manhattanský prokurátor v pondělí oznámil, že se Amanda Cooperová bude za falešné obvinění zodpovídat. Jde o prohřešek, který lze potrestat až ročním vězením.

Článek

Jen krátce před tím, než smrt černocha George Floyda během zatýkání oživila celonárodní hnutí Black Lives Matter, se o privilegiích, které v USA požívají bílí občané, začalo mluvit kvůli úplně jiné kauze.

Šlo o případ z newyorského Central Parku z 25. května, kde jedenačtyřicetiletá běloška Amanda Cooperová přivolala policisty na „Afroameričana, který ji ohrožuje“.

Šlo o Christiana Coopera (shoda příjmení je náhodná), který v době incidentu pozoroval v odlehlé části parku ptáky. V širokém pásmu zarostlém divokou vegetací, které se nazývá Ramble, jich žije až 230 druhů. Tou dobou hnízdili a informační cedule žádaly návštěvníky, aby nepouštěli své psy na volno. Cooperová tam venčila svého kokra a na vodítku ho neměla. Když si toho Cooper všiml, požádal ji, ať si psa přivolá a uváže.

Tím začala hádka, kterou si Cooper začal natáčet. Posléze ji na internetu zhlédly stovky tisíc lidí a i díky tomu se ženu podařilo identifikovat.

Ve videu je slyšet, jak ho Cooperová okřikuje, aby ji přestal nahrávat, posléze změní taktiku a začne mu vyhrožovat, že zavolá policii a řekne jí, že ji ohrožuje muž afroamerického původu. Pak policii skutečně zavolá a se stoupající hysterií v hlase oznamuje, že ji a jejího psa na životě ohrožuje nějaký Afroameričan. Žádá proto, aby policie okamžitě přijela. Ve videu je také vidět, jak během telefonického hovoru zápasí se svým psem, kterého se jí nedaří držet a připnout na vodítko. Podle některých uživatelů sociálních sítí ho přímo týrá.

Zveřejnění videa způsobilo, že byl Cooperové pes dočasně odebrán. A sítě se plnily příspěvky o tom, že svým falešným obviněním mohla Christiana Coopera připravit i o život – například, pokud by se muž policii bránil.

Incident bude teď mít, jak bylo výše zmíněno, dohru. Okresní prokurátor pro Manhattan Cy Vance oznámil, že začal Cooperovou trestně stíhat. „Pachatelé takového chování za to musí nést odpovědnost,“ citoval jej deník Huffington Post. Cooperová je obviněna z podání falešného udání.

Reklama

Doporučované