Hlavní obsah

Posudek na míru. Znalec z „daňového pekla“ odešel od soudu s podmínkou

Nahrávka usvědčující znalce Jindřicha Kandlera byla součástí této reportáže Ve stínu daňového pekla. (režie: Braňo Pažitka)Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Dostanete tři razítka se státním znakem,“ řekl na nahrávce znalec, když přijal zakázku na zmanipulovaný posudek na strojní zařízení. Muž, o jehož posudek se opřela policie při stíhání firmy WPA, odešel od soudu s trestem.

Článek

Soudní znalec Jindřich Kandler byl před třemi lety požádán o zpracování posudku na ocenění tří výrobních strojů. S tím, aby jejich hodnotu proti skutečnosti výrazně ponížil. To také za navýšenou odměnu udělal.

Netušil však, že tuto zakázku přijímá od soukromého detektiva, kterého si na jeho „otestování“ najala firma, jejíž majitel byl tou dobou i na základě Kandlerova posudku stíhán z daňového podvodu.

Za nepravdivý znalecký posudek byl nyní Jindřich Kandler odsouzen k devíti měsícům vězení s podmíněným odkladem na 15 měsíců. Na tři roky mu soud zakázal vykonávat znaleckou činnost.

„Obžalovaný vědomě stanovil cenu strojů, která byla v hrubém nepoměru s jejich skutečnou hodnotou. Samotný znalecký posudek je velice strohý. Chybí v něm zdůvodnění, jak dospěl k hodnotě strojů. Nejsou tam žádné výpočty nebo vzorce. Dokument nemá vůbec patřičné náležitosti znaleckého posudku,“ uvedl v úterý při vynesení rozsudku předseda senátu okresního plzeňského soudu Josef Prach. O rozsudku, který zatím není pravomocný, informoval server Novinky.cz.

Jindřich Kandler se k verdiktu nechtěl vyjadřovat. „Dokud nebudu mít v ruce zdůvodnění, nic říkat nebudu,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv.

Loni na podzim při natáčení reportáže Ve stínu daňového pekla se pak hájil tím, že nic nespáchal: „To, co proti mně mají, je úplný nesmysl. Zinscenovali to na mě.“

Co proti němu „měli“?

Hovory mezi znalcem Kandlerem a soukromým detektivem jsou zdokumentovány. Nahráno je i to, jak se uzavírala dohoda o expertize na strojní zařízení, jež přitom jiné posudky ocenily částkou o půl milionu korun vyšší než obžalovaný znalec.

„Vy jste říkal, že hrubý odhad toho posudku je pět tisíc,“ říká v tajně pořízené nahrávce soukromý detektiv vydávající se za zájemce o ocenění strojního zařízení. „Já bych vám na to dal deset a vy byste mi ten soubor udělal nějak do ‚kila‘, do sto tisíc,“ navrhuje.

„To se budu muset na to podívat,“ reaguje znalec Jindřich Kandler. „To bude obtížnější, ale nevylučuji to… Nejlepší by bylo, teď si vymyslím, jo, 112 tisíc.“

Záznam, který si můžete pustit v úvodním videu, ilustruje, na jak „pevných“ základech mohlo stát trestní stíhání v kauze firmy Workpress Aviation (WPA), v němž se policie opřela o jiný posudek vypracovaný nyní nepravomocně odsouzeným znalcem.

Klíčová role v kauze „zakleknuté firmy“

Redakce Seznam Zpráv se případem firmy WPA, dodavatele interiérových dílů do letadel typu Boeing nebo Airbus, zabývala pět měsíců.

Nashromáždili jsme výpovědi svědků, listinné podklady, konfrontovali jsme úřady. V prvním díle nové série Ve stínu daňového pekla, která předcházela videu s Kandlerem, jsme přinesli důkazy o svérázných metodách úředníků plzeňské finanční správy při výběru daní.

„Je pravdou, že to byla určitá lest na obžalovaného. Detektivní kancelář si najali jednatelé společnosti, kteří byli na základě znaleckého posudku obžalovaného trestně stíháni. Nejednalo se však o žádnou policejní provokaci, ale šlo o jakousi iniciativu, jejímž účelem bylo znevěrohodnit obžalovaného jako osobu znalce,“ citoval soudce Josefa Pracha server Novinky.cz.

Podle jeho názoru lze k soukromě pořízeným nahrávkám přihlížet, pokud je spáchán trestný čin.

Oč jde v případu WPA?

Zatímco případ znalce Kandlera prozatím skončil nepravomocným rozsudkem, kauza týkající se firmy WPA stále pokračuje. A to přesto, že stíhání majitele firmy bylo před časem rozhodnutím státního zastupitelství zastaveno jako neodůvodněné.

Finanční úřad v Plzni při své daňové kontrole u WPA došel v roce 2017 k závěru, že firma proplatila fiktivní faktury dodavatelské firmě Balsen za díly v hodnotě 28 milionů korun. A následně podle názoru berních úředníků neprávem žádala od státu odpočet DPH ve výši 6 milionů korun.

Financové tehdy vydali takzvané zajišťovací příkazy na částku 21 milionů korun, což firmu WPA okamžitě téměř položilo.

Kromě daňového řízení se úředníci též rozhodli, že podají na jednatele firem WPA a Balsen trestní oznámení pro trestný čin zkrácení daně. A policie oznámení vzala vážně.

„Úvaha policejního orgánu byla taková, že pokud prokážou, že dodavatelská společnost Balsen neměla ani strojní zařízení vhodné k výrobě dílů, které byly předmětem fakturace, tak lehce obhájí, že budou trestně stíhat jednatele spolupracujících firem vzhledem k tomu, že když nemají stroje a lidi, aby to vyrobili, tak zboží neexistuje a faktury jsou fiktivní,“ popisuje právnička najatá firmou WPA Katarína Kožiak Oboňová.

„Byla to konstrukce, kterou policejní orgán převzal od finančního úřadu,“ dodává.

Hodnota firmy klesla o 311 milionů

Policie si tehdy najala zmíněného znalce Jindřicha Kandlera, který opravdu vypracoval posudek podporující tvrzení finančního úřadu. Firma Balsen podle něj neměla stroje, na kterých by díly pro WPA v průběhu dvou let vyráběla. „Žádné zdůvodnění v jeho posudku nebylo,“ namítá Kožiak Oboňová.

Právníci tudíž doporučili majiteli firmy WPA Jiřímu Heckelovi, aby si opatřil vlastní posudek od znaleckého ústavu. Heckel zároveň, jak jsme popsali, využil služeb soukromého detektiva.

Ve věci zabavených peněz firmě WPA v rámci daňového řízení se stále vede spor. Daňové řízení, které firmu fatálně poškodilo (podle odhadu znalců její hodnota klesla o 311 milionů korun), se přesto nezastavilo. Firma podala žaloby k soudům.

Případ dále sledujeme.

Reklama

Doporučované