Hlavní obsah

Posudky jsou hotovy. Policie uzavře případ střelby v ostravské nemocnici

Foto: ČTK/Pryček Vladimir, ČTK

Střelbu v ostravské nemocnici loni v prosinci nepřežilo sedm lidí, útočník se později zastřelil.

Reklama

Posudek zaměřený na duševní stav střelce byl posledním důkazem, na který policie čekala. Policie příští týden případ odloží.

Článek

Policie v příštím týdnu odloží případ střelby v ostravské nemocnici, kterou loni v prosinci nepřežilo sedm lidí a dva byli zraněni. Kriminalisté mají k dispozici už všechny potřebné důkazy. Znalci jim v těchto dnech dodali psychologický posudek střelce, který se po činu zastřelil. ČTK o tom dnes informoval dozorující státní zástupce David Bartoš z Krajského státního zastupitelství v Ostravě.

Posudek zaměřený na duševní stav střelce byl posledním důkazem, na který policie čekala. „Znalci se trochu zpozdili. Posudek dodali minulý týden. Policie nyní vypracovává rozhodnutí ve věci. Počátkem srpna bude rozhodnuto,“ uvedl Bartoš a dodal, že s ohledem na to, že pachatel zločinu je mrtvý, bude případ odložen.

Co obsahuje znalecký posudek duševního stavu dvaačtyřicetiletého střelce, nechtěl ale specifikovat. Už dříve uvedl, že jednou z verzí motivu je právě duševní porucha. „Posudek potvrdil věci, které policie už věděla. Které vyplynuly z výslechů svědků a dalších důkazů,“ řekl Bartoš. Dodal, že více se on či policie k závěrům vyšetřování vyjádří až v době, kdy rozhodnutí bude doručeno všem poškozeným.

Muž zahájil palbu bez varování v čekárně traumatologické ambulance nemocniční polikliniky v úterý 10. prosince po 7:00. Pacienty střílel z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku. Sedm lidí zabil, dva zranil. Z nemocnice se mu podařilo utéct před příjezdem policie. V Děhylově na Opavsku pak spáchal sebevraždu.

Při útoku použil zbraň, jež nebyla plně funkční. Opakovaně se mu podle výpovědí svědků z místa činu i expertů zasekávala. Střelec totiž použil takzvaný řez zbraně. Jde o zbraň sloužící třeba k výuce, některé její části chybějí, což umožňuje pohled do útrob zbraně. V tomto případě ale byla dodatečně upravena tak, že byla schopná střelby, i když ne úplně spolehlivě.

Policie pracovala s verzí, že motivem dvaačtyřicetiletého muže byla nespokojenost s tím, jak lékaři přistupovali k jeho léčbě. Podle dostupných informací byl muž přesvědčený o tom, že je těžce nemocný. Lékaři ale na nic nepřišli, takže ho neměli jak léčit. „Vyšetřování nepotvrdilo, že by muž byl fyzicky nemocný. Vše ale směřuje k nějakému duševnímu onemocnění. S tímto policie nyní pracuje,“ uvedl již v červnu státní zástupce Bartoš.

Reklama

Související témata:

Doporučované