Hlavní obsah

Posuďte to sami, vzkázal papež novinářům. Odmítl tak komentovat tvrzení, že léta kryl sexuální zneužívání

Papež František odmítl komentovat nařčení z toho, že léta věděl o zneužívání v USA.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Papež František se odmítl vyjádřit k tvrzení, že léta věděl o podezřeních ze sexuálního zneužívání v USA. Papeže z toho v 11stránkové zprávě nařkl arcibiskup Carlo Maria Vigano. Ve zprávě zveřejněné o víkendu hlavu církve zároveň vyzval k rezignaci.

Článek

„Papež František opakovaně vyzýval k absolutní transparentnosti církve,“ napsal arcibiskup Vigano, který v minulosti jako papežský velvyslanec figuroval ve Washingtonu. „V této mimořádně dramatické chvíli pro církev musí uznat své chyby a v souladu s proklamovaným principem nulové tolerance musí být papež tím prvním, kdo půjde příkladem kardinálům a biskupům, kteří kryli McCarrickovo zneužívání, a spolu s nimi rezignuje,“ dodal.

Vigano ve svém prohlášení uvedl, že papeži Františkovi o obviněních proti bývalému americkému kardinálovi Theodoru McCarrickovi, který měl zneužívat děti a mladé muže, řekl už v roce 2013. Papež přitom rezignaci McCarricka přijal teprve letos v červenci.

„Ráno jsem si to prohlášení pozorně přečetl. Přečetl jsem si ho a musím vám, reportérům, i všem, které to zajímá, upřímně říct toto: přečtěte si tu zprávu bedlivě a posuďte ji sami. Neřeknu k ní ani slovo,“ reagoval papež na Viganova tvrzení. „Myslím, že to prohlášení mluví samo za sebe a vy máte dostatečnou novinářskou kapacitu k tomu, abyste dosáhli svých vlastních závěrů. Jde o projev důvěry. Po nějakém čase, až sami načrtnete závěry, se k té věci možná vyjádřím, ale chci, abyste ji nejprve posoudili sami, profesionálně,“ řekl dále.

Viganovu obsáhlou zprávu o víkendu zveřejnila jak americká, tak italská média. Není to přitom poprvé, co hlavu církve otevřeně zkritizoval.

Nařčení z krytí sexuální zneužívání bylo jednou z řady otázek, kterým papež v neděli čelil. Rozhovor novinářům poskytl během návratu z Irska, kde strávil víkend, a tak se částečně točil právě kolem této země a „katolické krize“, která jí cloumá.

Mše, která se konala v Dublinu a kterou papež ukončil svou návštěvu, se zúčastnilo pouze 200 tisíc lidí z původně očekávaného půl milionu. V dublinské metropoli, tak jako v dalších městech Irska, se v tu samou chvíli konaly demonstrace kritizující církevní sexuální skandály i papežovu nedostatečnou činnost ohledně jejich nápravy.

Na palubě letadla se papež dotkl také migrační krize. Církev podle něj výrazně pomohla vyřešit více než týden dlouhé útrapy migrantů „uvězněných“ na lodi Diciotti, která pět dní kotvila na Sicílii, aniž by jejím pasažérům bylo povoleno vystoupit.

Jeden z novinářů se papeže Františka rovněž zeptal, co by doporučoval rodičům, kteří zjistí, že jejich děti mají homosexuální sklony. Papež doporučil modlitbu, porozumění a dialog. Ignorovat svého syna nebo dceru, kteří mají homosexuální sklony, je chyba otce či matky, zdůraznil.

Reklama

Doporučované