Hlavní obsah

Posun Eura o rok může anglické reprezentaci jenom prospět

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Každý tým potřebuje v zádech jistotu, o kterou se může opřít. Bude tou anglickou Jordan Pickford?

Reklama

Článek

Anglická reprezentace by patřila mezi favority Eura i v jeho původním termínu. Za rok bude ale na odloženém turnaji, který vyvrcholí na její domácí půdě, ještě silnější - aspoň podle protagonistů podcastu Angličan.

Koronavirová pandemie zrušila mimo jiné řadu sportovních akcí, odložila olympijské hry, zastavila nebo předčasně ukončila ligové soutěže. A krom jiného také posunula o rok fotbalové Euro. To se podle původních plánů mělo rozběhnout 12. června 2020, pořadatelé ho ale zkusí zrealizovat až v létě 2021.

Na turnaj se velmi těšili zejména Angličani. Ačkoli se Euro má odehrát hned ve dvanácti evropských zemích, vyvrcholení turnaje, tedy obě semifinále i souboj o zlato, byly totiž naplánovány do londýnského Wembley. Tam má ostatně absolvovat všechna svá utkání v základní skupině i anglická reprezentace, přičemž jedno z nich bude proti českému celku.

„Kde mají Angličané slabinu? Které místo v jejich sestavě není podle vás obsazeno tou nejvyšší kvalitou?“ ptá se Jiří Hošek. Zatímco Karel Häring poukazuje na to, že jiní favorité turnaje budou mít patrně kompaktnější obranu, Luděk Mádl vypíchl, že u současného anglického týmu dává větší smysl zdůraznit jeho přednost. A sice fakt, že se v něm na rozdíl od předchozích generací potkávají hráči, jejichž osobní ambice nezastiňují cíl, který si tyhle nastupující hvězdy vytkly společně: chtějí uspět jako tým. A tomuto způsobu uvažování i jejich výkony na hřišti odpovídají.

„V minulosti se Anglie prezentovala na velkých turnajích leckdy ještě mnohem nabitější soupiskou, alespoň podle slavných jmen. Tyhle superhvězdy jako Beckham, Lampard či Gerrard měly velmi rozvinuté ego, nebyly ochotny přijmout v národním týmu jinou roli než v klubu. A nemohlo to pak fungovat v kabině, ani na hřišti. Tenhle současný mladý tým Anglie je úplně jiný, je cítit, jak si hráči už v mládežnických reprezentacích osvojili jistou sounáležitost, tým pro ně není jen prázdné slovo. V tom se od předchozích generací liší. A dává jim to na velkých turnajích větší šanci uspět,“ tvrdí Luděk Mádl.

„Posun Eura jim v tomto aspektu může ještě pomoci, protože tenhle velmi nadějný tým dostane další rok k tomu, aby ještě víc mentálně dozrál. A to může hrát v turnaji, který Angličané v podstatě absolvují doma, velmi důležitou roli,“ dodává Karel Häring.

Proč jsou právě z Anglie nejčastěji slyšet hlasy hráčů, že se některým z nich vůbec nechce zpátky na trávník? Která útočná dvojka (respektive trojka) je v současné Premier League ta vůbec nejúdernější? A s jakými fotbalovými stars se protagonisté podcastu potkali v taxíku (či jinde)?

Poslechněte si aktuální epizodu Angličana v přehrávači nahoře.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel, výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem nebo Jindřichem Šídlem.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každý týden na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na e-mail audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované