Hlavní obsah

Posun v Le Monde: Smlouvu o nezávislosti s novináři podepsal už i Křetínského spoluvlastník

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Posun v Le Monde: Křetínského spoluvlastník podepsal pozměněnou smlouvu o garanci nezávislé novinařiny.

Reklama

Po dlouhém vyjednávání podepsal jeden z majitelů mediální skupiny Le Monde Matthieu Pigasse dokument, ve kterém zaměstnanci žádali garanci svobodné práce. Novináři Le Monde týden předtím sepsali otevřený dopis o strachu ze ztráty nezávislosti a chtěli, aby dokument podepsal i další akcionář, český miliardář Daniel Křetínský. Ten to ale odmítl.

Článek

Minulý týden se novináři největšího francouzského deníku vzepřeli svým majitelům. Nelíbila se jim například minulost vlastníků, mezi kterými je i Daniel Křetínský.

Mediální skupinu Le Monde Libre z 25 % tvoří nezávislá rada – zástupce novinářů, čtenářů i historičtí akcionáři. Zbylé tři čtvrtiny jsou z 80 % rozděleny mezi Xaviera Niela, Madisona Coxe (právně jedná za zesnulého Pierra Bergého) a Matthieu Pigasse s Danielem Křetínským (51% ku 49 %). Zbylých 20% tvoří španělská mediální skupina Prisa.

Foto: Le Monde

Infografika vlastnické struktury skupiny.

Český miliardář Daniel Křetínský vzbudil ve Francii velký rozruch nejen kauzami, kterými se sami novináři Le Monde zabývali a do kterých byl zapletený. Dal o sobě vědět i tím, že novinářům odmítl podepsat dokument, ve kterém žádají pracovní nezávislost. Nelíbilo se jim také to, že s nimi nikdo příchod Křetínského mezi akcionáře dopředu nekonzultoval.

Křetínský podpis odmítl i kvůli tomu, že podle jeho spolupracovníka Daniela Častvaje nemá na podpis právo. „Naráží na to, že není hlavní podílník, že má 49 % a tedy nemá žádné rozhodovací právo,” řekl Seznamu novinář Le Monde a jeden z autorů otevřeného dopisu Paul Benkimoun.

Pigasse podepsal upravenou verzi

Dokument žurnalisté adresovali především většinovému majiteli skupiny Xavieru Nielovi, který ho rovnou podepsal, chtěli ale, aby Křetínský a Pigasse přidali i svůj podpis. A Mathieu Pigasse po dlouhých dnech plných vyjednávání garanci opravdu podepsal.

Nepodepsal ale úplně stejnou verzi jako již před týdnem Xavier Niel. Neshodl se s autory na bodu, ve kterém zmiňují dvacetiprocentní podíl španělské mediální skupiny Prisa ve skupině Le Monde libre. Jedná se totiž o odkoupení její části a prozatím se neví, zda skončí Pigasse s Křetínským s minoritním nebo majoritním podílem.

„Verze dokumentu, kterou nabídla nezávislá rada a kterou podepsal Xavier Niel urovnávala všechny problémy. Ta, kterou nabízí Pigasse vůbec neobsahuje část, kde se hovoří o akvizici částí Prisy,” píší autoři původního dokumentu v oficiálním prohlášení.

Reklama

Doporučované