Hlavní obsah

Část Prahy nám padá na hlavu. Odevzdáme ji v lepším stavu, než teď je, slibuje Hřib

Výzva: S novým primátorem Zdeňkem Hřibem o prioritách pro Prahu a o městě pro třetí tisíciletí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Požadavek Pirátů na primátora vycházel z výsledků voleb. Získali jsme nejvíc hlasů a žádná z koaličních stran nemusela nijak významně ustupovat, odráží Zdeněk Hřib ve Výzvě kritiku, proč Piráti tolik trvali na primátorském řetězu.

Článek

Po třech týdnech tvrdých vyjednávání míří do čela hlavního města Pirát Zdeněk Hřib. Přestože mu jeho koaliční partneři Jiří Pospíšil a Jan Čižinský vyčítali politickou nezkušenost.

„Nikdo mi neřekl, jaká politická zkušenost by mi měla chybět. Prubířským kamenem je schopnost, že jsme dokázali složit koalici,“ říká ve Výzvě muž, který je v politice od roku 2013, mimo Pirátskou stranu ale před volbami jeho jméno moc lidí neznalo.

Hřib přebere primátorský řetěz po nepříliš úspěšné vládě Adriany Krnáčové (ANO) a chce posunout Prahu „do současného tisíciletí“.

„Chceme zahájit stavbu trasy metra D. Alespoň u jedné tramvajové trati bych chtěl přestřihnout slavnostní pásku, stavbu dalších tramvajových tratí bychom chtěli zahájit. Začneme stavět Dvorecký most, Libeňský most chceme začít opravovat co nejdřív,“ vypočítává plány nového vedení metropole.

Do konce svého čtyřletého funkčního období také chce, aby město opravilo 1 800 obecních bytů, což by podle něj mělo pomoci řešit problémy s předraženými cenami za nové byty v Praze.

Piráti koncem minulého týdne oznámili vznik koalice s partnery z Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL). V 65členném zastupitelstvu budou mít většinu 39 hlasů. Jan Čižinský a Jiří Pospíšil nakonec nebudou ani v radě města, povedou zastupitelské kluby.

„Požadavek Pirátů na primátora vycházel z výsledků voleb, ten post by měla obsazovat strana, která získala ve volbách nejvíc hlasů. Dosáhli jsme dohody na koalici a žádná strana nemusela nijak významně ustoupit. Oni (Jan Čižinský a Jiří Pospíšil, pozn. red.) z pražské komunální politiky neodcházejí a předpokládám, že budou pomáhat Praze z pozic předsedů klubů,“ dodává Hřib.

Jak bude taková koalice fungovat? Proč byli Piráti v souboji o primátora tak neústupní a nerozdělí koalici osobní spory?

Sledujte Výzvu v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované