Hlavní obsah

Posvátná hora na Novém Zélandu bude mít stejná práva jako člověk

Hora Taranaki bude mít stejná práva jako člověkVideo: AP

 

Reklama

Posvátná hora Taranaki na západním pobřeží Nového Zélandu bude mít stejná práva jako člověk. Vláda přistoupila na požadavek místních Maorů, kteří ji chtějí lépe chránit.

Článek

Hora Taranaki na Novém Zélandu dostane stejná práva jako člověk. Rozhodla o tom vláda na popud místních maorských kmenů. Hlavním důvodem je možnost lepší ochrany hory, která je pro Maory posvátná.

Pro místní Maory má hora velký význam, vnímají ji jako předka. Sami sebe Maorové chápou jako součást vesmíru, která je s přírodními útvary, jako jsou hory nebo řeky, rovnocenná.

Posvátná hora je i žádanou atrakcí turistů. Dozor nad dodržováním pořádku na ní si rozdělí vláda a osm maorských kmenů. Každý, kdo horu nějakým způsobem poškodí, bude nově postižen, jako by poškodil lidi z kmene.

Letos Maorové dosáhli stejných práv i pro posvátnou řeku Whanganui, jejich boj za uznání řeky jako lidské živé bytosti trval 140 let.

Řeku Whanganui a horu Taranaki spojuje maorská pověst. Za vznikem hory podle ní stojí rozepře mezi dvěma nápadníky Taranakim a Tongarinem o přízeň ženské hory Pihangy. Taranaki prohrál a odešel na místo, kde dnes stojí hora. Cestou vyhloubil kaňon řeky Whanganui.

Reklama

Související témata:

Doporučované