Hlavní obsah

Potápěči a dobrovolníci, kteří zachránili thajský fotbalový tým z jeskyně, přijali královské vyznamenání

Přes 370 záchranářů se dočkalo thajského královského vyznamenání.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Potápěče a dobrovolníky thajský premiér v pátek vyznamenal za jejich účast na dramatické a nebezpečné záchranné akci, kterou s napětím sledoval celý svět.

Článek

Celkem 372 členů mezinárodního týmu, který stál za záchranou 12 thajských fotbalistů a jejich trenéra ze zatopené jeskyně, přijali v pátek královské vyznamenání, píše agentura Reuters. Odznaky a medaile rozdal thajský premiér Prajutch Čan-Oča při ceremoniálu v budově sídla vlády v Bangkoku.

Ve čtvrtek se tisíce lidí zúčastnily královské večeře na náměstí v centru Bangkoku, aby oslavily záchranu chlapců. Členové fotbalového mužstva, kterému se přezdívá Divočáci, byli čestnými hosty.

Sportovci ve věku mezi 11 a 16 roky s 25letým trenérem zůstali v jednom z největších thajských jeskynních komplexů Tcham Luang uvězněni 23. června. V podzemí je uzavřela stoupající voda, kvůli které ustupovali stále hlouběji do jeskyně.

Záchranáři fotbalisty nakonec objevili 2. července na vyvýšené plošině čtyři kilometry od ústí jeskyně. Od té doby je zásobovali potravinami a připravovali evakuaci. Osmnáctidenní drama sledovala napjatě média po celém světě. Celý fotbalový tým byl nakonec zachráněn.

Reklama

Doporučované