Hlavní obsah

Potápěči dokázali strávit deset dnů pod hladinou zatopeného lomu u Lišova

Ilustrační foto.

Reklama

Vědecký experiment Aquakosmow Space 2021 dnes v lomu u Lišova na Českobudějovicku ustavil nový český rekord v době strávené pod vodou.

Článek

„Čtveřice potápěčů strávila pod vodou ve speciální kabině, takzvaném kesonu, deset dnů. Vynořila se v pořádku v pondělí po poledni,“ řekl za organizátory Jiří G. Souček.

„Všechno proběhlo v pořádku, lékařské vyšetření hned na začátku, když se vynořili, bylo také v pořádku. Jsou hodně utahaní, takže sedí v křesílkách a dýchají čistý kyslík z lahve, aby se jim prokrvil organismus,“ řekl Souček ve 13:30. Celková rekonvalescence podle něho potrvá tři dny.

Pobyt pod vodou v kesonu byl zaměřený na analýzu fungování člověka a malé sociální skupiny za účelem zvýšení efektivity vzájemné součinnosti, komunikace a spolupráce uvnitř skupiny a mezi jednotlivými skupinami.

Posádku kesonu tvořili dva muži a dvě ženy. „Holky se vynořily o chvilku dřív, protože jsou lehčí, nemusejí dělat tak dlouhou dekompresi,“ řekl Souček. Pod hladinou strávily deset dní 27 minut a 37 vteřin. Dvojice potápěčů se vynořila po deseti dnech 34 minutách a čtyřech vteřinách.

Izolační experiment začal 25. června. Je součástí podpůrných projektů sloužících pro vesmírný výzkum, pro výběr a přípravu posádky pro dlouhodobé lety. Kabina, ve které posádka byla, je přes šest metrů vysoká a má průměr přes dva metry. Vejde se do ní až osm potápěčů. Zařízení disponuje dvěma ložnicemi, do nichž se vstupuje ve střední části, trvalou výměnou vzduchu, přívodem elektrické energie, vnitřním a vnějším osvětlení, komunikačními a nouzovými prostředky.

Jedním z potápěčů, který v ní přes deset dnů pobýval, byl David Vondrášek. V minulosti stanovoval i dosavadní české rekordy. Nejprve v roce 2015 vydržel sám v kesonu více než 100 hodin. Před dvěma lety byl se svým bývalým studentem pod vodou sedm dní. V obou případech šlo o pobyt ve stejném lomu u Lišova.

V uplynulých dnech komplikovalo posádce pobyt pod vodou počasí. „Nad lokalitou se několikrát přehnaly mohutné bouřky, které silně poničily okolí a dokonce dvakrát vypadl elektrický proud. Tento problém byl podpůrným týmem na břehu okamžitě vyřešen připraveným generátorem, potápěči dole nic nepoznali. Dokonce si pochvalovali, jak báječně se jim v noci prý spalo,“ uvedl Souček.

S pokusy s pobytem člověka pod vodou začal v 60. letech minulého století francouzský oceánograf Jacques-Yves Cousteau. Jeho rekord v podobě 30 dnů prožitých pod hladinou překonal v roce 2014 o jeden den jeho vnuk Fabien. V bývalém Československu se uskutečnil podobný experiment v roce 1967. V projektu s názvem Permon strávili jeho aktéři Vilém Kocián a Vladimír Geist v zatopeném lomu ve Svobodných Heřmanicích v nynějším Moravskoslezském kraji v hloubce 25 metrů pod hladinou 102 hodin.

Reklama

Doporučované