Hlavní obsah

Potápěči našli druhou černou skříňku indonéského letounu, klíčovou pro objasnění letecké katastrofy

Potápěči našli druhou černou skříňku z indonéského letounu.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Havárie letadla společnosti Lion Air, kterou nepřežilo všech 189 cestujících, se může konečně dočkat objasnění. Po dlouhém pátraní našla indonéská národní komise pro bezpečnost v dopravě hlasový záznamník z černé skříňky. Ta má nyní vyjasnit, co se těsně před pádem letounu v kokpitu dělo.

Článek

Potápěči indonéského námořnictva našli hlasový záznamník hovorů z kokpitu letadla Boeing 737 MAX, které se v říjnu se 189 lidmi na palubě zřítilo do Jávského moře. Informovaly o tom dnes agentury AP a Reuters. V moři byly nalezeny také další pozůstatky některých obětí.

Letoun společnosti Lion Air odstartoval 29. října z indonéské metropole Jakarty do letoviska u ostrova Sumatra. Havaroval krátce po startu. Potápěčům se už po nehodě podařilo najít jednu z takzvaných černých skříněk, a sice zapisovač letových údajů.

Zástupce námořnictva Agung Nugroho agentuře Reuters řekl, že několik dní byl sledován slabý signál z černé skříňky. Našla se v asi osmimetrové vrstvě bahna v přibližně 30metrové hloubce. „Nevíme, jak velké je poškození, zjevně je poškrábaná,“ řekl Nugroho.

Druhá černá skříňka by mohla poskytnout odpovědi na otázky, co se těsně před pádem letounu v kokpitu dělo. Přesná příčina neštěstí zůstává neznámá. Dosavadní vyšetřování ale mimo jiné ukázalo, že letadlo mělo už dříve problémy s ukazatelem rychlosti a výšky letu.

Reklama

Doporučované