Hlavní obsah

Potápěči vytáhli z vraku Mořské panny v Budapešti první tělo

Potápěči vytáhli tělo z vraku maďarské lodi.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Potápěči v pondělí vytáhli jedno tělo z vraku lodi, která se minulý týden na Dunaji potopila po srážce s větším plavidlem. Totožnost oběti zatím nebyla zveřejněna, napsala agentura AP.

Článek

Maďarská agentura MTI uvedla, že tělo již ráno objevili maďarští potápěči, kteří ho označili, a dále prozkoumali i vrak lodi, který se nachází v hloubce až devět metrů. Později tělo z vody vytáhli jejich jihokorejští kolegové, kteří v Budapešti s maďarskými záchranáři spolupracují. Nejméně sedm lidí při neštěstí zahynulo a dalších 21 se stále pohřešuje. Na palubě výletní lodi byli jihokorejští turisté.

Prudký tok Dunaje, rozvodněného po vydatných deštích, doposud bránil potápěčům, aby se do potopené lodi ponořili a prozkoumali ji. Nyní se jim to ale podařilo.

Jihokorejský tým chce vyzvednout těla předpokládaných obětí, která zůstala v lodi, dokud je vrak na dně řeky. Maďaři navrhovali, že vzhledem k nesnadnému přístupu nejdřív loď vyzvednou. Jihokorejci se ale obávají, že při tom by mohlo hrozit poškození plavidla, a tím i ztráta těl utonulých. Maďarská strana nakonec s plánem Jihokorejců souhlasila.

Ředitel maďarského protiteroristického centra TEK János Hajdu v pondělí upřesnil, že proud řeky v místě dosahuje rychlosti čtyř metrů za sekundu. Navíc ve vodě studené pod 15 stupňů je nulová viditelnost. Plovoucí jeřáb s nosností 200 tun, schopný vyzvednout potopené plavidlo ze dna, by měl podle Hajdua připlout během několika dnů. „Spolupracujeme s našimi jihokorejskými kolegy, jde o společnou operaci,“ řekl Hajdu na tiskové konferenci. Záchranné operace v pondělí z nedalekého mostu sledovalo i několik příbuzných jihokorejských obětí, uvedla agentura AP.

Z Dunaje bylo v mezičase vytaženo několik dalších utopenců, zatím však není jisté, zda jde o oběti nehody. List Magyar Nemzet na svém webu s odvoláním na několik nezávislých zdrojů napsal, že o víkendu bylo u městečka Ercsi, asi 15 kilometrů od Budapešti po proudu Dunaje, z řeky vytaženo několik těl. Vzhledem k tomu, že identifikace mrtvých zatím nebyla dokončena, není možné říci, zda jde o lidi z potopené lodi.

Podobně je tomu u dalších dvou těl, která byla v pondělí z řeky vylovena. Jeden utopený byl vytažen u obce Harta asi 120 kilometrů jižně od maďarské metropole a druhý až u Moháče, vzdáleného kolem 200 kilometrů od místa tragédie. Muž objevený u Harty by podle informací médií mohl být Korejec ve věku přibližně 50 let, o druhém mrtvém se nic bližšího zatím neví.

Tragická nehoda se stala minulý týden ve středu večer za deštivého počasí. Výletní plavidlo Mořská panna s 33 jihokorejskými turisty se potopilo po srážce s větší hotelovou lodí Viking Sigyn. Mezi nezvěstnými je 19 turistů a dvoučlenná maďarská posádka.

Maďarská policie už ve čtvrtek zadržela 64letého ukrajinského kapitána lodi Viking Sigyn kvůli podezření, že neštěstí zavinil. V sobotu soud na kapitána uvalil třicetidenní vazbu. Ukrajinec ale jakoukoli vinu na tragédii odmítá a v pondělí dal najevo, že je ochoten zaplatit kauci, aby mohl být z vazby propuštěn.

Reklama

Související témata:

Doporučované