Hlavní obsah

Potěmkinova Samara, další medaile pro zlatou Ester a zlato pro inflací stižené Turky

Dnešek očima Aleše Černého.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pátek 25. května tak, jak ho viděl editor Seznam Zpráv Aleš Černý.

Článek

Jen co začalo v pátek v Evropské unii platit nařízení GDPR, známý rakouský aktivista Max Schrems se do toho znovu obul. Jak informují The Irish Times, právník a obhájce soukromí jen několik hodin po čtvrteční půlnoci podal žaloby, ve kterých požaduje po sociálních sítích Facebook, Instagram a WhatsApp pokuty za 7 miliard dolarů. Vadí mu způsob, jakým od uživatelů získávají souhlas s nakládáním s jejich osobními údaji.

Lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká má šanci dokonat letošní zlatý hattrick. K senzačnímu olympijskému zlatu ze super-G a očekávanému vítězství v obřím paralelním slalomu může přidat Medaili Za zásluhy. Alespoň jí na toto vyznamenání prezidentovi doporučili poslanci. Proti hlasoval jen jeden z nich.

Rusko při příležitosti pořádání fotbalového šampionátu obnovilo jednu z praktik, která ho proslavila v 18. století. Reportáž Radia Free Europe ukazuje, že v Samaře nezbylo moc peněz na opravy města. A tak se polorozpadlé domy překrývají plachtami, na nichž jsou obrázky domů jako ze škatulky. Inu, odkaz Grigorije Potěmkina stále žije.

Cena zlata je na tureckých tržištích na historickém maximu. Je to podle agentury Bloomberg způsobeno tím, že se Turci v obavě z klesající liry a předvolebního vývoje v zemi vydávají třeba na istanbulský Grand bazar a další trhy. A hodnotu ztrácející liry mění za zlaté mince.

Ve Zlíně dnes začalo druhé kolo volby nového senátora. Voliči budou rozhodovat mezi lidovkyní Michaelou Blahovou a daňovým poradcem Tomášem Goláněm. Utkají se o místo, které uvolnil někdejší boss JZD Slušovice František Čuba. Ten se nechal do Senátu zvolit v roce 2014, ale následně na zasedání horní komory Parlamentu přestal chodit.

Reklama

Doporučované