Hlavní obsah

Potěšený Babiš k vetu: Zeman je objektivní, za pravdu mi musí dát i soudy

 

Reklama

Ministr financí chválí prezidenta, který v pondělí vetoval zákon o střetu zájmů. Ten by omezil právě Babišovo podnikání.

Článek

Andrej Babiš dosáhl dílčího vítězství. Prezident Miloš Zeman v pondělí vetoval zákon o střetu zájmů, kterému se přezdívá Lex Babiš. A to právě proto, že by zásadním způsobem omezil podnikatelské aktivity vicepremiéra a šéfa hnutí ANO. Jeho holdingu Agrofert by už od ledna zatarasil cestu k veřejným penězům - k dotacím i k soutěžím o státní zakázky.

„Já to rozhodnutí vítám, i když je jasné, že to politické strany přehlasují,“ řekl Babiš ve Strakově akademii jen pár hodin poté, co prezident svoje veto oznámil.

„Je to projev toho, že se na to někdo dívá objektivně. Jsem přesvědčen, že ve finále mi musí dát za pravdu i soudy,“ dodal Babiš s tím, že udělá maximum proto, aby se domohl svých práv.

Že se v případě schválení zákona obrátí na Ústavní soud, už avizovali poslanci Babišova hnutí ANO. Nově se k nim přidal i prezident. „Prezident republiky je připraven obrátit se na Ústavní soud, aby definitivně rozhodl o případném nesouladu novely zákona o střetu zájmů s Ústavou České republiky,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Jak Zeman zdůvodnil svoje veto zákona o střetu zájmů? Sledujte zde:

Poslanci chtějí prezidentovo veto přehlasovat hned na první schůzi v příštím roce, která začíná 10. ledna. Potřebují k tomu 101 hlasů, minule pro normu hlasovalo 125 zákonodárců.

„Nevím, proč ten spěch. Ta posedlost se mě zbavit je velká. Ja jasné, že je to zákon proti mně, aby mi zkomplikoval život, abych se rozhodl ukončit svoji politickou dráhu,“ uvedl Babiš.

Ministr financí připustil, že se s prezidentem o zákonu, který se dotýká jeho podnikání, jednal. Odmítl ale, že by ho ovlivňoval. „Pan prezident má svoji hlavu, svoje poradce a svoje právníky,“ dodal Babiš.

Šéf hnutí ANO stále odmítá prozradit, jakým způsobem naloží se svým holdingem Agrofert. V minulosti zmiňoval například možnost převodu akcií na rodinu nebo do investičního fondu. „Jednám s právníky. Zachovám se podle zákona,“ řekl pouze Babiš.

Reklama

Doporučované