Hlavní obsah

Potížista, co jednal zkratovitě. Místní popsali podezřelého z exploze na radnici v Rýmařově

Exploze poničila část přízemí rýmařovské radniceVideo: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle informací Seznamu má explozi v Rýmařově na svědomí muž z místní části Janovice. Policie jej zadržela krátce po úterním incidentu. Radnice na náměstí Míru bude pravděpodobně do konce týdne zavřená.

Článek

Obyvatelé Rýmařova na Bruntálsku už vědí, kdo má na svědomí úterní explozi na radnici. Podle informací Seznamu policisté krátce po incidentu zadrželi muže středního věku z rýmařovské části Janovice.

Místní hovoří o problémovém člověku, který se hádal se sousedy a potýkal se s drogami a alkoholem. V den incidentu popíjel i v hospodě nedaleko autobusového nádraží. „Byl tady poprvé. Dokonce jsme spolu seděli u stolu. Později ho tady hledala policie,” řekl Seznamu místní štamgast, který si nepřál uvést jméno.

Policisté podezřelého zadrželi krátce po incidentu, který se odehrál v úterý před pátou hodinou odpoledne. „Okolnosti jsou předmětem vyšetřování, nebudeme je komentovat,” uvedla mluvčí bruntálské policie Pavla Jiroušková.

Podle rýmařovského starosty Luďka Šimka mohlo jít o nahodilý, zkratovitý čin. „Žádné indicie jsme neměli. Občané nemusejí mít strach. Věřím, že policie našla správného pachatele,” uvedl starosta.

Výbušný systém explodoval v přízemí radnice na chodbě vedle podatelny. „Tlaková vlna se šířila do prvního a druhého podlaží,” popsal pro Seznam Zprávy.

Při explozi se nikdo nezranil. Došlo k ní před pátou hodinou odpoledne, mimo úřední hodiny. „V té době už tam zůstávali jen informatici a uklízečky,” potvrdil Šimko.

Byl mezi nimi také Jiří Františák. „Před pátou se ozval takový tlumenější výbuch. Vyšli jsme na chodbu, kde se objevil kouř. Zavolali jsme na 150 a bylo nám řečeno, že máme hned opustit budovu,” popsal zaměstnanec radnice.

V té chvíli se snažil zachovat klid. „Chvilku trvalo, než jsme se dostali ven. Procházeli jsme přes místo výbuchu. Viděli jsme ohořelé stěny. Budou to spíš menší škody na majetku. Není to až tak rozsáhlý výbuch,” řekl informatik na úřadě.

Budova radnice na centrálním náměstí bude zavřená nejspíš do konce týdne. Ve čtvrtek budou odborníci zkoumat statiku. „Nemůžeme dovnitř, takže nevím, co nás všechno bude čekat, abychom obnovili alespoň částečný provoz. Městský úřad máme ve třech budovách, další dvě fungují na sto procent,” řekl starosta.

Vedení úřadu a pojišťovnu také čeká sčítání škod. „Zatím nechci spekulovat, jestli to budou desetitisíce nebo statisíce korun. Jsou poškozené hlavně vstupní interiérové dveře,” dodal starosta.

Reklama

Související témata:

Doporučované