Hlavní obsah

Potlesk a šály z Harryho Pottera. Pohřbu zastřelené novinářky se zúčastnily tisíce lidí

Rodina, přátelé, politici, novináři i široká veřejnost uctili památku irské novinářky Lyry McKeeové v katedrále svaté Anny v Belfastu.Video: Esther Beshirová, AP, Reuters

 

Reklama

V severoirském Belfastu se ve středu po poledni konal pohřeb místní novinářky Lyry McKeeové. Ta byla zastřelena minulý čtvrtek během nepokojů ve městě Londonderry. Smutečního obřadu v katedrále svaté Anny se zúčastnili britská premiérka Theresa Mayová, irský premiér Leo Varadkar i další politici. K zodpovědnosti za vraždu se v úterý přihlásila radikální republikánská organizace Nová IRA.

Článek

Když před katedrálu přijelo auto s rakví, přihlížející dav aplaudoval, píšou britská média. Obřadu se zúčastnili britská premiérka Theresa Mayová a předseda britských labouristů Jeremy Corbyn. Corbyn později na svém twitterovém účtu napsal, že tato událost připomíná nutnost chránit Velkopáteční dohodu, která ukončila konflikt v Severním Irsku.

Po boku Mayové stála irská státní tajemnice Karen Bradleyová. Uctít novinářku přijel také předseda vlády Irské republiky Leo Varadkar, prezident Irska Michael Higgins i předsedkyně demokratické unionistické strany Arlene Fosterová. Pohřeb McKeeové se měl odehrát s odkazem na multikulturalitu, za podpory obou komunit Severního Irska (unionistů i nacionalistů) a bez důrazu na hranice. Informoval o tom zpravodajský web The Telegraph.

Mnoho přátel novinářky na sobě mělo trička s nápisem „Tým Lyra” nebo šály s motivem čaroděje Harryho Pottera, neboť McKeeová byla vášnivou potterovskou fanynkou. Novinářku v katedrále dohromady uctilo kolem 600 lidí. Někteří smuteční hosté se do chrámu nevešli a museli zůstat venku.

„Lyra byla člověkem, který boural bariéry a překračoval hranice – to bylo typické pro její život a to je její odkaz i ve smrti,” uvedl v úvodním projevu děkan katedrály anglikánské církve Stephen Forde, který obřad vedl společně s katolickým knězem Martinem Magillem. Magill se truchlících zeptal, proč muselo dojít k smrti devětadvacetileté ženy, která měla celý život před sebou, aby se politické tábory sjednotily. Poté vyzval skupinu Nová IRA, aby se vzdala násilí.

„Prosím vás, abyste se k dosažení svých politických cílů vydali nenásilnou cestou. Ty, kteří mají v úmyslu se k násilí uchýlit, žádám, aby poslechli většinu lidí jejich milovaného irského ostrova, kteří je vyzývají, aby s tím přestali,” prohlásil Magill.

Dlouholetý kamarád zesnulé Stephen Lusty ve svém proslovu řekl, že po McKeeové zůstane mnoho prázdných míst. A to jak v novinářském světě, tak ve všech komunitách, jejichž byla součástí, a v její rodině. Lusty podle serveru Sky News také uvedl, že McKeeová chtěla příští měsíc požádat v New Yorku o ruku svou přítelkyni.

Řada novinářů umístila na sociální sítě příspěvky projevující Lyře úctu s hashtagem „WeStandWithLyra”.

McKeeová byla zastřelena minulý týden ve čtvrtek, když před půlnocí sledovala nepokoje v Londonderry, severoirském městě, které leží u hranice s Irskou republikou a v minulosti se stalo místem krvavých střetů mezi převážně protestantskými unionisty a převážně katolickými republikány.

K zodpovědnosti za vraždu novinářky se přihlásila radikální republikánská organizace Nová IRA. Ženu podle ní zabil její „dobrovolník”, ale střelec zatím nebyl dopaden. Kvůli podezření z vraždy došlo podle britské stanice BBC k zadržení tří lidí. Jednoho z nich už policisté pustili na svobodu, aniž by byl obviněn.

Skupina Nová IRA se za smrt novinářky později omluvila. Kritice veřejnosti poté čelila také levicová republikánská strana Saoradh, která je s uskupením provázaná a jejíž twitterový účet byl v době pohřbu pozastavený.

Politička z irské republikánské strany Sinn Féin Mary Lou McDonaldová odsoudila prohlášení skupiny Nová IRA, v němž se za novinářčinu smrt omlouvá. Podle ní válečný konflikt v Irsku skončil a jednotky původní teroristické organizace IRA se zničily nebo došlo k jejich odzbrojení. O skupině Nová IRA v BBC Radio 4’s Today řekla: „Je to malá nereprezentativní skupina, která nemá žádnou strategii.”

Omluvu odmítla i státní tajemnice Karen Bradleyová: „Osobám zodpovědným za tento teroristický čin vzkazujeme, že jsme slyšeli vaše výmluvy i vaše prázdné omluvy. Na to vám nikdo neskočí.”

Reklama

Doporučované