Hlavní obsah

Potlesk a selfie. Vystrčil si na Tchaj-wanu užívá, co doma nezná

Foto: Profimedia.cz

Předseda Senátu Miloš Vystrčil na ostře sledované návštěvě Tchaj-wanu, která má už celosvětový ohlas.

Reklama

Předseda českého Senátu si na ostrově u jihovýchodního pobřeží Číny užívá to, co doma nezažil. Po kennedyovském projevu „jsem Tchajwanec“ se v zemi rozlila naprostá euforie a Miloš Vystrčil se stal hvězdou.

Článek

Od našeho zpravodaje v Tchaj-peji.

Místní média Vystrčila vykreslují jako hrdinu, a kamkoliv přijde, lidé mu mávají a chtějí se s ním vyfotografovat. „Je to příjemné. Ale když je vám šedesát let, tak víte, že po příjemných věcech většinou přicházejí ty nepříjemné,“ říká Vystrčil. „Proto se snažím nepropadat euforii, úplně se to někdy nedaří. Ale není to tak, že bych z toho kdovíjak skákal do vzduchu. Vím, že politika je houpačka, na to musíte být připraven a snažit se obstát.“

Lidé na sociálních sítích hodně sdílí třicetivteřinový potlesk vestoje, jehož se Vystrčilovi dostalo po projevu v místním parlamentu a větě „wo shi Taiwan ren“. Všichni se shodují na tom, že proslov je velmi potěšil, a že se dokonce občas objevily slzy v očích.

„Dosud platilo, že nejznámější značkou na Tchaj-wanu je náš institut. Dnes se to změnilo, protože dnes je to Vystrčil,“ snažil se Pei-Zen Chang, výkonný viceprezident Institutu pro průmyslový výzkum a technologie (ITRI), co nejlíp vyslovit jméno českého politika. I v laboratořích mezi vědci bodoval.

Miloš Vystrčil říká, že velkou podporu dostává také z domova – chodí mu stovky povzbuzujících SMS zpráv, e-mailů a vzkazů na Messengeru. „Všem bych za to chtěl velmi poděkovat. Normálním lidem, kteří sedli k počítači a napsali e-mail nebo vzkaz na sociální sítě, nebo si našli moje telefonní číslo a poslali mi esemesku. Přiznám se, že mi to hodně pomáhá a povzbuzuje,“ řekl předseda Senátu.

Na vlně euforie se veze také pražský primátor Zdeněk Hřib. Místní o něm dobře vědí, že během vysokoškolských studií strávil stáž na univerzitě v Tchaj-peji a že jako primátor ukončil partnerství Prahy s čínskými městy Pekingem a Šanghají, a naopak rozjel spolupráci s tchajwanskou metropolí.

A kromě toho se zřejmě líbí místním děvčatům. „Když jsem dnes jel ráno do práce, dcera mě prosila o fotografii s primátorem Hřibem, hlavně abych nezapomněl,“ smál se Pei-Zen Chang.

Popularitě Prahy na ostrově přispěl také profesionální provokatér a starosta pražské čtvrti Řeporyje Pavel Novotný. Mladí Tchajwanci se na sociálních sítích baví jeho dopisem, který byl přeložen do čínštiny. Novotný v něm žádá o omluvu Číny za vyhrožování Vystrčilovi svým typickým způsobem, tedy slovy „to bylo naposledy, co jste si takto otevřeli hubu na Česko“.

Reklama

Doporučované