Hlavní obsah

Potraty, víra, marketing? Kandidující raper Kanye West promluvil k voličům

Foto: Profimedia.cz

West se poprvé sešel s voliči na předvolebním shromáždění.

Reklama

Do rozjetého předvolebního vlaku oficiálně naskočil další uchazeč o prezidentské křeslo – známý americký raper Kanye West. Za sebou má své vůbec první setkání s voliči. Ještě minulý týden panoval kolem Westovy kandidatury chaos.

Článek

Mluvilo se dokonce o tom, že jeho kampaň skončila dříve, než začala. Teď to ale vypadá, že to raper s prezidentským kláním myslí vážně a že své jméno chce vidět alespoň na některých hlasovacích lístcích ve volbách na začátku listopadu. V neděli se poprvé setkal se svými příznivci (nebo možná spíš lidmi, co se přišli podívat) v jihokarolínském Charlestonu.

Na dřívějšího horlivého zastánce současného prezidenta Donalda Trumpa se přišlo podívat několik stovek lidí. K nim West podle britského listu The Guardian promluvil z pódia, na sobě měl neprůstřelnou vestu a na hlavě vyholený rok 2020, což zvláštním způsobem doplňovalo spíše chaotický projev, v němž umělec představil své priority.

Rozhodně nešlo o klasický, formální projev státníka. West nemluvil do mikrofonu, na dav lidí, z něhož podle dostupných záznamů vykukovaly stovky smartphonů, tak musel i kvůli špatné akustice křičet. Mezi pro něj klíčová témata, jak se dalo z nestrukturované promluvy vyčíst, patrně patří otázka víry, bezdomovectví, rasismu, síly korporátů a také problematika potratů.

„Málem jsem zabil svou dceru“

U posledního zmíněného tématu se West zastavil na delší chvíli, když s přítomnými emotivně sdílel zkušenost z vlastního života. Převyprávěl příběh o tom, jak s ním jeho žena, celebrita Kim Kardashian, otěhotněla a právě těhotenství odmítla přerušit, což raper pochopil jako boží vůli. Na Boha se ostatně odvolával při projevu vícekrát.

„Seděl jsem v Paříži, na sobě jsem měl své kožené kalhoty, u sebe laptop a všechny své kreativní nápady. Obrazovka se zbarvila do černobílé a Bůh řekl: Jestli poděláš mou vizi, podělám já tu tvou,“ křičel West (explicitnějším jazykem) na přítomný dav. „Zavolal jsem své ženě a ta mi řekla, že si to dítě necháme. A já řekl, že si ho necháme. Takže i kdyby se se mnou má manželka po tomto projevu rozvedla, přivedla na svět North (dceru Kanyeho a Kim), i když jsem nejdřív nechtěl. Postavila se mi a chránila to dítě,“ vysvětlil West.

Proud vypjatých emocí dosáhl svého vrcholu ve chvíli, kdy West začal mluvit o tom, že jeho otec chtěl po jeho matce, aby šla na interrupci, když čekala Kanyeho. Raper se rozplakal a v krátkých větách popsal situaci: „Moje máma mi zachránila život. Můj táta mě nechtěl. Máma mi zachránila život. Býval by nebyl žádný Kanye West, protože můj táta byl moc zaneprázdněný.“ V pláči také přiznal, že „málem zabil svou dceru“.

Svou pozici v této otázce nicméně později vysvětlil, přizval si k tomu i „pro-choice“ aktivistku. Potraty West zakázat nechce, naopak. „Můj postoj vůči interrupci není takový, že bych ji chtěl zakázat. Potraty měly být vždycky legální,“ uvedl s tím, že každá žena, která čeká dítě, by měla dostat peníze. Konkrétně milion dolarů (asi 23 milionů korun), West ale nespecifikoval, kde by se takové finance vzaly.

West komentoval respektovanou Tubmanovou

Kontroverzní byla i zmínka známé abolicionistky Harriet Tubmanové, černošské aktivistky angažující se za zrušení otrokářství v 19. století. „Harriet Tubmanová ve skutečnosti nikdy neosvobodila otroky, jen je nechala jít pracovat pro další bílé lidi,“ řekl West.

Afroameričanka se do otroctví narodila, podle BBC se jí podařilo z plantáže v Marylandu jako sedmadvacetileté utéci. Na jih se posléze vrátila, aby ostatní otroky osvobodila, když vytvořila jakousi tajnou síť cest a spřátelených domovů. Kvůli osvobození jiných riskovala vlastní život.

Právě tento monolog hanící Tubmanovou některé rozezlil. A podle BBC se jiní obávají i o raperovo duševní zdraví. Profesor Jason Nichols, jenž vyučuje na Marylandské univerzitě afroamerická studia, označil jeho nesouvislý projev za „manickou epizodu“. Nichols každopádně diplom z psychologie nemá. Profesor se odkázal na fakt, že West už dříve několikrát přiznal, že s duševním onemocněním bojuje a že si občas nevezme léky.

Foto: Profimedia.cz

Rok 2020 vyholený na Westově hlavě.

Za pár dní nové album

Stále však není jisté, co všechen ten humbuk znamená. Svou prezidentskou kandidaturu West oznámil 4. července, zároveň ale prošvihl lhůtu pro zapsání na volební lístek hned v několika státech. A v těch dalších potřebuje získat tisíce podpisů pro to, aby se na hlasovacích lístcích mohl objevit. Minulý týden se mu to podařilo ve státě Oklahoma. V Jižní Karolíně je uzávěrka v pondělí v poledne místního času.

Kanye West mluvil o svém plánu kandidovat na prezidenta v posledních letech poměrně často. Mluví se ale o tom, že důvodem pro současný sled událostí je něco trochu jiného než raperova potřeba sloužit vlasti. V pátek Westovi vychází jeho desáté studiové, křesťansky zaměřené album Donda. Takže se fanoušci ptají, zda všechno tohle není ve skutečnosti čistě marketingová, a nikoli prezidentská kampaň.

Reklama

Související témata:

Doporučované