Hlavní obsah

Potravinářská firma Dr. Oetker vrátí původním majitelům obraz zabavený nacisty

Potravinářská firma Dr. Oetker vrátí umělecké dílo původním majitelům.

 

Reklama

Rozhodnutí o navrácení uměleckých děl původním majitelům přišlo krátce po auditu německé společnosti.

Článek

Litografie s názvem Frühling im Gebirge (v překladu Jaro na horách) autora Hanse Thomy bude navrácena dědicům její původní majitelky Hedwigy Ullmanové. Žena židovského původu byla nucena dílo prodat v roce 1938 spolu s celou sbírkou dalších obrazů, když utíkala z tehdejšího nacistického Německa.

Obraz se v roce 1954 dostal k Rudolfu-Augustu Oetkerovi, vnukovi zakladatele potravinářské společnosti Dr. Oetker, která je nyní známá například svými prášky do pečiva či mraženou pizzou.

Rozhodnutí o navrácení uměleckých děl původním majitelům přišlo krátce po auditu německé společnosti, jehož cílem bylo zjišťování, zda některý z obrazů umělecké sbírky nebyl vypleněn nacisty.

Potomci Hedwigy Ullmanové neměli žádné tušení, co se s obrazem stalo, dokud je nekontaktoval Dr. Oetker. Společnost právoplatné dědice informovala o tom, že jim obraz vrátí z morálních důvodů.

„To, že se firma snaží navrátit nacisty uloupená umělecká díla, je skvělým příkladem soukromé společnosti, která se snaží udělat správnou věc,” řekl David Rowland, právník dědiců Ullmanové.

Reklama

Související témata:

Doporučované