Hlavní obsah

Potravinové intolerance jsou spíš otrava, část odborné veřejnosti se k nim staví skepticky, říká výživový poradce

Rozhovor s výživovým poradcem Petrem Havlíčkem.Video: Háta Sassmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na rozdíl od potravinových alergií jsou intolerance spíše otravné než nebezpečné. Dokážou nás ale pořádně potrápit.

Článek

V současné době postihuje potravinová intolerance asi 20 procent české populace. „Jde o jakousi Popelku – velká část odborné veřejnosti se k intolerancím staví skepticky,“ říká výživový poradce Petr Havlíček. Dodává, že oproti alergii je intolerance zprostředkována jinými protilátkami. Laicky to znamená, že alergie se projevuje silnými projevy, kdežto potravinová intolerance má velmi pomalý nástup. A to někdy i v řádech několika hodin.

Příznaky mohou být velice běžné, testy jsou navíc drahé. Samotná intolerance dokáže pořádně potrápit organismus, hodně ho vyčerpá. Havlíček proto při prvních náznacích doporučuje na nějakou dobu vyřadit problematické potraviny z jídelníčku.

Pořad Rodinka letní speciál sledujte každý všední den od 8:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:
Intolerance

Doporučované