Hlavní obsah

„Potřebujeme maďarské děti,“ řekl Orbán a slíbil rodinám statisícový příspěvek na auto či daňové úlevy

„Pro mě je Maďarsko první!“ Maďarský premiér Viktor Orbán pronesl výroční projev o stavu země.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Maďarský premiér Viktor Orbán v nedělním výročním projevu o stavu země přislíbil pokračování hospodářského růstu a zároveň ohlásil plán daňových úlev a finanční podpory pro rodiny s dětmi. Informovala o tom agentura Reuters. Opozice mezitím uspořádala demonstraci na Budínském hradě, aby upozornila na ohrožení demokracie v Maďarsku.

Článek

Orbánova vláda vystupuje tvrdě proti přijímání běženců a migrantů. Opozici, která proti němu uspořádala v neděli demonstraci, nazval bandou proimigračních politiků řízených americkým finančníkem maďarského původu Georgem Sorosem a unijními byrokraty. Brusel pak přirovnal k pevnosti nového internacionalismu a imigraci označil za nástroj tohoto internacionalismu.

Orbán kritizoval i prvního místopředsedu Evropské komise Franse Timmermanse, který byl podle něj Sorosem jmenován hlavou proimigrantských sil, napsala agentura MTI. Timmermans v minulosti jménem komise opakovaně maďarské vládě vytýkal její zásahy do soudnictví, médií či politické soutěže.

Orbán prohlásil, že politika a hospodářská situace jdou vždy ruku v ruce a že úspěch nikdy není dílem náhody. Tvrdil, že když v roce 2010 převzal po socialistické vládě vedení země, byly spotřebovány veškeré rezervy a nad Maďarskem se vznášela hrozba šedivé budoucnosti.

„Maďarsko potřebovalo víc než jen krizovou správu, potřebovalo kompletní obnovu a nový směr,“ řekl premiér. Prohlásil, že následný hospodářský růst i fakt, že si jeho vláda od roku 2010 drží v parlamentu ústavní většinu, si Maďaři museli tvrdě odpracovat.

Pro rodiny s více dětmi státní dotace i výjimky z daně

Maďarská vláda chce podle Orbána hospodářský růst v příštích letech udržet nejméně dva procentní body nad průměrem Evropské unie, a to i přes očekávané zpomalení světové ekonomiky.

Orbán rovněž ohlásil sérii daňových a finančních benefitů, které pomohou rodinám s dětmi. Rodiny s nejméně dvěma dětmi získají možnost dotovaných půjček k pořízení bydlení.

Rodiny s třemi a více dětmi obdrží dotaci ve výši 2,5 milionu forintů (200 tisíc korun) na nákup auta se sedmi a více sedadly. Všechny ženy mladší 40 let, které se poprvé vdávají, budou mít nárok na půjčku 10 milionů forintů (800 tisíc korun) s nízkým úrokem. Ženy, které budou vychovávat nejméně čtyři děti, budou navždy osvobozeny od daně z příjmu.

„V Evropě se rodí méně a méně dětí. Odpovědí Západu je přistěhovalectví. Za každé chybějící dítě přijde nové a čísla budou zase v pořádku. My ale o čísla nestojíme, my potřebujeme maďarské děti,“ řekl premiér.

„Tohle je naše odpověď Maďarům, ne přistěhovalectví," dodal k chystanému podpůrnému programu. Podle BBC je porodnost v Maďarsku pod průměrem Evropské unie, který činí 1,58 dítěte na ženu. V Maďarsku toto číslo činí 1,45 dítěte. Nejvyšší porodnost v EU má Francie s necelými dvěma dětmi na ženu, nejnižší má pak Španělsko s 1,33.

Maďarsko není svobodné, hlásí Freedom House Index

Na Orbánův projev na Budínském hradě navázala demonstrace opozičních stran, které se zúčastnilo několik stovek lidí. Součástí akce byl i protest proti záměru předsedy parlamentu Lászla Kövéra odebrat měsíční plat opozičním poslancům, kteří se v prosinci účastnili protivládní akce v parlamentu.

Protestovalo se ale i proti zákonu o přesčasech či pokutám uloženým nacionalistické straně Jobbik. Zmíněné pokuty opozice kritizuje jako politicky motivované kvůli kampani před volbami do Evropského parlamentu a místními volbami.

Jak uvedl server ČT24, organizace Freedom House loni poprvé zařadila Maďarsko mezi nesvobodné země. Podle výroční zprávy za Orbána zaznamenalo Maďarsko jedno z nejprudších temp poklesu svobod v dějinách EU.

Reklama

Doporučované