Hlavní obsah

Potřebujeme pomoc, jinak nepřežijeme, prosí kvůli suchu afghánští zemědělci

Svět bez obalu: Miliony Afghánců čelí kvůli suchu humanitární krizi.Video: RFE/RL

 

Reklama

Do Afghánistánu znovu letecky proudí základní humanitární pomoc, milionům lidí ale i tak hrozí hlad kvůli velkému suchu, které zasáhlo většinu země.

Článek

Mezi postiženými je i Murtaza Farzan, kterému sucho zničilo téměř celou jeho úrodu brambor. Farmář žije v provincii Ghór, která patří v Afghánistánu mezi nejvíce postižené nedostatkem vláhy. Podle zprávy OSN čelí kvůli suchu teď miliony Afghánců humanitární krizi. „Zasadil jsem asi 150 kilogramů brambor, ale ani toto množství jsem nemohl kvůli suchu sklidit,“ popisuje současný stav Murtaza. Mnoho Afghánců muselo už svá hospodářství opustit a žije nyní v provizorních táborech jako je například ten v Čachčaránu, který leží nedaleko hlavního města provincie Ghór. „Kvůli suchu jsme opustili své domovy. Všechno, co jsme obdělávali, uschlo. Nic jsme nesklidili. Potřebujeme pomoc, abychom zachránili životy svých dětí. Přišli jsme sem v naději na lepší podmínky, ale je to tu ještě horší,“ stěžuje si jedna z žen. „Nemáme zde ani přístup k pitné vodě,“ dodává další.

OSN uvádí, že v Afghánistánu hrozí akutní podvýživa. Noví tálibánští úředníci na ministerstvu zemědělství se teď musí těmito aktuálními problémy zabývat. „Přišli jsme o téměř 70 procent úrody. Lidé se potýkají s vážnými problémy. Když se zeptáte starších, řeknou vám, že tak nízkou hladinu řek a tak špatnou situaci jsme nezažili téměř 50 let. Podmínky lidí jsou nyní mimořádně špatné,“ říká tamní úředník Muhammad Nabi.

Pro zemědělce jako je Murtaza Farzan je nyní klíčová mezinárodní pomoc. OSN tvrdí, že zbývá už jen několik týdnů, než se situace v Afghánistánu stane nezvladatelnou.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované