Hlavní obsah

Potřebujeme vás. Plakáty NASA nabízejí práci na Marsu

 

Reklama

NASA zveřejnila sérii retro náborových plakátů, aby přiblížila lidem představu, jak by mohla vypadat budoucnost ve vesmíru.

Článek

Americká vesmírná agentura NASA zveřejnila sérii retro náborových plakátů, na kterých nabízí učitelům, zeměměřičům nebo farmářům potenciální práci na Marsu.

Barevné plakáty původně vznikly pro výstavu v Kennedyho vesmírném středisku v roce 2009. NASA je nyní zpřístupnila, aby přiblížila lidem představu, jak by mohla budoucnost ve vesmíru vypadat.

Dříve zveřejnila sérii snímků propagujících vesmírný turismus. Všechny jsou ke stažení zdarma na webových stránkách NASA.

Závodu o osídlení rudé planety se účastní několik společností.

Záměr vyslat lidi na Mars oznámil nedávno šéf firmy SpaceX Elon Musk. Krátce poté následovalo prohlášení společnosti Boeing, která tvrdí, že to dokáže dřív. Raketu, kterou vytváří, pošle do vesmíru právě NASA.

A souboj o to, kdo první vkročí na Mars, začal.

SpaceX chce vyslat na Mars raketu bez lidské posádky v příštích dvou letech. Šéf společnosti Elon Musk odhaduje, že trvale by lidé mohli žít na Marsu přibližně za sto let. Vesmírní cestující by si podle něj vstupenku na palubu pořizovali za zhruba pět milionů korun.

Holandská organizace Mars One je přesvědčená, že se na Mars dostane také. Její zástupce Bas Lansdorp v rozhovoru pro CNN prohlásil, že lidé budou žít na Marsu už v roce 2027.

Osadníky chce vybírat z řad veřejnosti. Ačkoliv se jedná o jednosměrnou cestu, do programu se přihlásily desítky tisíc uchazečů. Lansdorp chce na Mars vyslat čtyři vybrané dobrovolníky každé dva roky a ambicióznímu projektu věří i přesto, že někteří pochybují o jeho životnosti. Nejdůležitější pro život na Marsu podle něj bude týmová práce. „Musíte být dokonalý týmový hráč, protože váš život bude záviset na ostatních. O tom je celá mise,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované