Hlavní obsah

Potřebuji každou korunu, říká samoživitelka. Bonus od Schillerové ji připraví o podporu

Foto: vlada.cz

Kvůli programu „Pětadvacítka“ byla ministryně Alena Schillerová v posledních dnech kritizována.

Reklama

Případ ženy, která se stará o dvě nezletilé děti, ukazuje, že někteří živnostníci dostanou mimořádnou podporu 25 tisíc, jen když se vzdají některých sociálních dávek.

Článek

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za hnutí ANO) byla kritizována za to, jak její úřad nastavil podmínky pro podporu vyplácenou živnostníkům.

V případě mimořádného příspěvku ve výši 25 tisíc korun jde o státní podporu vyplacenou za to, že v důsledku nouzového stavu nemohou provozovat svou živnost.

Přestože Ministerstvo financí nakonec podmínky pozměnilo, ukazuje se, že v některých konkrétních případech mohou být stále ještě diskriminační.

O vládním návrhu, který stanovuje podmínky, za nichž budou tyto peníze vyplaceny, budou poslanci ve Sněmovně hlasovat v úterý nebo ve středu.

O tom, že mohou jít kritéria „pětadvacítky“ proti těm, kdo by v ekonomicky složitém čase pomoc nejvíce potřebovali, svědčí příběh živnostnice, která se jako samoživitelka stará o dvě nezletilé děti.

Kvůli koronaviru nemůže ve vyhlášeném stavu nouze provozovat obchod, z jehož výdělků domácnost žije.

Renata (celé jméno redakce zná, ale na její žádost nezveřejňuje) nyní pobírá ošetřovné na devítiletou dceru a domácnost je v situaci, kdy jí stát vyplácí příspěvek na bydlení ve výši 1900 korun.

Právě o něj však - jak potvrzuje Ministerstvo financí - živnostnice samoživitelka při vyplacení „pětadvacítky“ přijde.

„Tyto dávky nemusí být při čerpání bonusu vyplaceny,“ uvedl mluvčí Ministerstva financí Michal Žurovec.

„Podle informací z webu Ministerstva finsncí není pobírání jakýchkoli dávek překážkou pro vznik nároku na kompenzační bonus, ale výplata kompenzačního bonusu může být důvodem pro snížení či nepřiznání příspěvku na bydlení, přídavku na dítě nebo dávek pomoci v hmotné nouzi. A to proto, že dle návrhu Ministerstva financí je kompenzační bonus pro tyto příjmově testované dávky započitatelným příjmem,“ uvedl Jan Brodský z tiskového oddělení Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Jinak řečeno, paní Renata má ještě zcela absurdní možnost volby - nežádat o „pětadvacítku“, ale nechat si příspěvek na bydlení.

„Nechápu, jakou má souvislost příspěvek na bydlení s vyplacením částky za dobu, kdy jsem nemohla být v práci a mám zavřeno,“ říká živnostnice provozující čajovnu.

Vedle čajů ve svém obchodě prodává dekorace nebo byliny. V současné době musí platit - jak nájem za svoji provozovnu, tak i za byt. Vedle toho má další výdaje, třeba za elektřinu, plyn nebo hypotéku.

„V současné situaci bych peníze potřebovala jako sůl,“ připomíná Renata. „Vláda bohužel nemyslí na to, že prostě jsou situace, kdy jste i za 1900 korun vděční,“ doplnila.

Na podporu podle návrhu ministerstva by neměli nedosáhnou také lidé, kteří si podnikáním pouze přivydělávají při zaměstnání, registrovali se na Úřadu práce nebo čerpají dávky v hmotné nouzi.

S čím lze bonus 25 tisíc kombinovat?

Ano, lze kombinovat:

6měsíční prázdniny na sociální a zdravotní pojištění

Nemocenská

Ošetřovné pro OSVČ

Starobní důchod, invalidní důchod, rodičovský příspěvek, mateřská či dávka pěstounské péče

Nelze kombinovat:

Dávky v hmotné nouzi - tyto dávky nebudou při čerpání bonusu vyplaceny, resp. mohou být vyplaceny ve výši rozdílu dávky a bonusu, přesahuje-li výše dávky kompenzační bonus

Podpora v nezaměstnanosti - tyto dávky nemusí být vyplaceny při čerpání bonusu, resp. kompenzační bonus nemusí být vyplacen při čerpání podpory v nezaměstnanosti

Příspěvek na bydlení - tyto dávky nemusí být vyplaceny při čerpání bonusu

Reklama

Doporučované