Hlavní obsah

Potvrzeno. Kněz zneužíval ženy, církev mlčela. Policie uzavřela případ ze Zvláštního vyšetřování

Ukázka z pořadu Zvláštní vyšetřování, v němž Hana a další ženy vylíčily své zkušenosti s knězem V. Z.Video: Šárka Kabátová

 

Reklama

Policie potvrdila informace Zvláštního vyšetřování. Svědectví žen o zneužívání knězem V. Z., o kterých česká katolická církev věděla deset let, kriminalisté za půl roku prověřili a dali obětem za pravdu.

Článek

Státní zástupce Karel Váňa, který případ sexuálního zneužívání v církvi dozoroval, potvrdil, že se kněz V. Z. dopouštěl sexuálního zneužívání.

„Po provedeném prověřování policejní orgán dospěl k závěru, že jednání podezřelého, kterého se měl dopustit v období od roku 1991 do konce roku 1996 vůči jedné z poškozených žen a v průběhu roku 1999 vůči další z žen, by vykazovalo všechny zákonné znaky skutkové podstaty trestného činu pohlavní zneužívání podle § 243 trestního zákona účinného do 31. 12. 2009 a pokusu takového trestného činu,” napsal Váňa z Okresního státního zastupitelství v Pelhřimově.

Zároveň dodává, že případy jsou už promlčené, a proto nelze dotyčného muže postavit před soud a potrestat.

To nic nemění na policejním závěru, který říká, že ženy, které policie vyslechla na základě reportáže Televize Seznam, jsou oběťmi sexuálního násilí.

„Podezřelý vůči nim zneužil jejich závislosti na něm jako na všeobecně respektované osobě, která ve svém postavení s přihlédnutím ke kněžskému stavu požívala jejich důvěru,” uvedl státní zástupce Karel Váňa.

Kněz trvá na svém: Není to pravda

Redakce Seznamu na základě zjištění, jak dopadlo šetření případu, znovu hovořila s knězem V. Z.

Dotyčný navzdory policejnímu závěru nadále odmítá, že by se v minulosti dopouštěl sexuálního zneužívání vůči zmíněným ženám. „Je to trapné, není to pravda. Ničeho jsem se nedopustil, o tom jsem přesvědčený,” sdělil ve stručnosti po telefonu s tím, že se bude snažit očistit své jméno.

V krátkém rozhovoru dále uvedl, že se nehodlá omlouvat obětem a že už jako kněz nikde neslouží. O dalším působení v církvi spíše pochybuje. Jednak kvůli stále probíhajícímu vnitrocírkevnímu řízení ve Vatikánu, který ho může teoreticky zbavit kněžství, a také proto, že se blíží k důchodovému věku.

Biskupství se nebude omlouvat

Českobudějovické biskupství, které kněze po medializaci kauzy odvolalo ze služby v rámci diecéze, nechce z nových informací vyvozovat závěry, tedy alespoň do doby, než bude mít biskupův právník písemné vyrozumění o tom, jak skončilo policejní vyšetřování.

„Jestli to policie odložila, tak se na něj (kněze V. Z.) musí pohlížet jako na nevinného,” uvedl přesto v krátkosti mluvčí biskupství Miroslav Bína. Zároveň také dodal, že biskupství stále čeká na závěry vnitrocírkevního řízení. Za duchovního ale nechce nést další odpovědnost. „Hned jak se o té kauze biskup dozvěděl, tak ho ze služby odvolal,“ řekl Bína. Z toho důvodu českobudějovická diecéze nezvažuje ani omluvu obětem, ani další kroky. „To by měl udělat spíš on, biskup je v tomto případu jen svědek,” dodal Bína.

Z důkazů, které reportéři Seznamu získali, nicméně vyplývá, že českobudějovická diecéze nedokázala případ kněze V. Z. za celých deset let vyřešit, ačkoliv disponovala svědectvími několika věřících žen o sexuálním zneužívání. Jedna z nich dokonce mluvila o dlouholetém znásilňování.

„V těch letech jsem nevěděla, co je sex“

„Přiznám se, že já jsem vlastně tenkrát vůbec nevěděla, co se mnou ten kněz dělá,“ líčila reportérům v pořadu Zvláštní vyšetřování Hana (její jméno redakce změnila), kterou kněz podle jejích slov začal zneužívat v jejích patnácti letech. „Já jsem v těch letech prostě nevěděla, co to je sex, co to je vzrušení. Jenom si pamatuji bolest. To je jediné, co si pamatuji. Pak mi řekl, že jsme takhle chválili Boha a že se mohu obléct a jít domů.“

Dokumenty i svědectví, které přineslo Zvláštní vyšetřování, dokládají, kteří konkrétní biskupové a další církevní hodnostáři o případu celá léta věděli. Výpověď Hany si vyslechl v roce 2009 českobudějovický biskup Jiří Paďour, po pěti letech se s ní seznámil jeho nástupce Vlastimil Kročil. Ani jeden s případem nic neudělal. Kněze V. Z. pouze Paďour poslal na jinou farnost. Kněz byl suspendován až letos v lednu poté, co si Hana stěžovala na nečinnost českých biskupů ve Vatikánu.

Biskup Vlastimil Kročil se po zveřejnění reportáže omluvil obětem a vysvětloval, proč případ řešil tak dlouho: „Od roku 1990 Biskupství českobudějovické obdrželo na dotčeného kněze řadu pochval, ale i řadu stížností. Nikdy však žádná stížnost jakkoliv nenaznačila, že by došlo ke spáchání sexuálního trestného činu.“

Svědectví ležela v archivu biskupství

Jenže jak vypátrali reportéři Seznamu, kromě výše zmíněného svědectví Hany, která mluví o znásilňování, mělo Biskupství českobudějovické k dispozici svědectví další ženy z roku 2016. I ona vypovídala před pracovníky biskupství o chování faráře V. Z.

„S knězem V. Z. jsem se náhodně potkala při zpovědi v Žirovnici, kde působil. Během zpovědi se mě dotýkal na intimních místech a šel jazykem do uší,“ uvedla tato žena. „Moji výpověď si na biskupství zapsali a já jsem odešla. Co s tím dál udělali, nevím. Nikdo mi neposkytl žádnou další informaci.“

V pořadu Zvláštní vyšetřování vypovídalo několik žen, které popisovaly podobné zkušenosti s knězem V. Z. Ty, které byly svědčit na biskupství, zároveň uváděly, že musely přísahat na bibli o zachování mlčenlivosti, případně podepisovaly dokument, že nikde a s nikým nebudou o věci mluvit. Vyložily si to jednoznačně – slíbily tak, že budou mlčet.

Duka: Neumíme to odstranit

Kardinál Dominik Duka se po zveřejnění reportáže Seznamu letos v březnu obětem sexuálního zneužití omluvil („My, biskupové, vyjadřujeme lítost a otřesení.“) a zároveň vysvětloval, proč církev případ nedokázala vyřešit navzdory tomu, že o něm byla dlouhá léta informována.

„Českobudějovický případ se odehrál ještě za života biskupa Lišky, tedy v 90. letech. Víme, že na jeho stole takové dopisy přistávaly, ale v žádném dopise nebyl označen čin a žádná poškozená osoba nevypovídala,“ uvedl na jaře Dominik Duka v rozhovoru pro Katolický týdeník. „Pan biskup Liška pak zemřel, po něm nastoupil biskup Jiří Paďour, který znovu zahájil šetření, o němž víme z jeho zápisků.“

Duka odmítl, že by církev případy tajila, zároveň ale uznal, že je církev neumí odstranit. „Neumíme to. Není reálné – jak to říká papež František – myslet si, že vydáme směrnice, předáme pachatele soudu a všechno zmizí. Nezmizí. Přál bych si, abychom opravdu reflektovali situaci, do které jsme se dostali a do níž se dostává i celá společnost.“

Bradáčová spustila vyšetřování

Podnět zahájit policejní vyšetřování vzešel po odvysílání investigativního pořadu Zvláštní vyšetřování od vrchní státní zástupkyně v Praze Lenky Bradáčové. „Pokud jsem se touto formou dozvěděla o spáchání závažných trestných činů, je mojí povinností, abych to udělala,“ řekla tehdy.

Policejní vyšetřování nařídila přesto, že byl velký předpoklad, že trestné činy už jsou promlčené.

„Pokud došlo k trestnému činu, považuji za velmi významné takový trestný čin popsat, pojmenovat pachatele trestného činu. A to rozhodnutí o odložení věci z důvodu promlčení a všechny ostatní informace, které se v rozhodnutí objeví, jsou pak jistou satisfakcí i pro oběť trestného činu. To považuji z hlediska obětí trestných činů za významné,“ uvedla Bradáčová.

Reklama

Doporučované