Hlavní obsah

Potvrzeno. Komárek prodal CK Fischer majiteli Exim Tours

Jaké cestovní kanceláře mají největší tržby a které destinace zajímají Čechy nejvíc?Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Finanční skupina KKCG podnikatele Karla Komárka podepsala smlouvu o prodeji cestovní kanceláře Fischer Group. Novým majitelem je německá skupina Rewe.

Článek

Největší změna za posledních dvacet let na trhu cestovních kanceláří je tady: jednička podle tržeb, CK Fischer, putuje pod křídla dvojky, Exim Tours. Celou transakci, na níž se majitelé obou cestovních kanceláří dohodli, musí ještě schválit antimonopolní úřad.

„Když jsme v roce 2003 přebírali firmu Fischer, tak byla ve finančních problémech. Věděli jsme, že ji chceme nejen zachránit, ale i významně rozvinout a udělat z ní hráče číslo jedna na českém trhu. Jsem rád, že se nám to povedlo,“ uvedl zakladatel KKCG Karel Komárek, třetí nejbohatší Čech.

Do Fischer Group patří kromě stejnojmenné cestovní kanceláře ještě značky Nev-Dama, eTravel či Privileq.

Co je Rewe a co KKCG

Rewe – německá skupina, vlastník supermarketů Billa a Penny. Zaměstnává 370 tisíc lidí

KKCG - investiční skupina Karla Komárka, její byznys stojí na třech pilířích – loteriích (Sazka Group), energetice (MND) a IT byznysu (Aricoma)

Nový majitel CK Fischer, společnost Rewe, má cestovní a turistickou divizi, která je aktivní v patnácti evropských zemích. Zajišťuje nejen dovolené, ale například i služební cesty. Zmíněná divize DER Touristik zastřešuje lokální značky, například v Česku zmíněnou Exim Tours nebo na Slovensku a v Maďarsku Kartago Tours.

Představitelé Rewe dali najevo, že značku Fischer chtějí zachovat a že bude existovat její nabídka vedle zmíněného Exim Tours.

CK Fischer založil česko-německý podnikatel a pozdější senátor Václav Fischer, muž, o němž se dosud mluví jako o tom, kdo „naučil Čechy létat k moři“. V roce 2001 se ale Fischer dostal do finančních problémů a v roce 2003 ji převzala finanční skupina KKCG. Od roku 2004 ji řídí ředitel Jiří Jelínek.

„Těším se na spolupráci s našimi novými kolegy z Fischer Group,“ uvedl v oficiálním prohlášení o oznámené transakci Ferid Nasr, generální ředitel Exim Holding.

Loni Češi cestovali nejvíce za posledních 15 let. Do zahraničí zamířili na více než pět milionů soukromých cest a téměř polovinu pro ně zařizovaly cestovní kanceláře. Tržby Fischer Group dosáhly v roce 2018 hodnoty 6,2 miliardy korun a počet klientů byl 420 tisíc. I v letošním roce společnost počítá s růstem.

Reklama

Doporučované