Hlavní obsah

Potvrzeno: Restituenti dostali pozemky za miliardy, nikdy na ně neměli nárok

Kauza největší restituce v historii.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Stát umožnil restituentům získat nejlukrativnější parcely v Praze. Úředníci si mysleli, že je vydávají neteři původního vlastníka. Ale omyl - vůbec nešlo o příbuznou. Teď je policisté stíhají pro porušení povinností.

Článek

Dlouho se zdálo, že devadesátiletá Emílie Bednářová je jednou z těch šťastných lidí, u nichž se povedlo napravit křivdy minulého režimu.

Bednářová je dědičkou úspěšného prvorepublikového Bečvářova velkostatku, který zničili komunisté: znárodnili ho a na polích postavili sídliště.

Bednářová a další dědici kvůli tomu dostali od státu náhradní pozemky zhruba za tři miliardy. V rámci takzvaných náhradních restitucí.

Poprvé teď ale soud oficiálně potvrdil to, co už dva roky vyšetřuje policie: že restituenti, kteří získali od státu 75 hektarů velmi lukrativní parcel v Praze a ve středních Čechách, neměli na velkou část těchto pozemků nikdy nárok.

Neteř není tím, kým se zdála být

Totiž: úřady, které o restituci rozhodly, Bednářovou považovaly za velkostatkářovu neteř. Vlastně jen náhodou se před dvěma lety přišlo na to, že s podnikatelem nebyla nikdy příbuzná. Restituční zákony se tedy na ni nevztahují.

"Tudíž nemohla restituovat. A tudíž že se evidentně jednalo o podvod," řekl Hynek Jordán, mluvčí Státního pozemkového úřadu.

Městský soud v Praze, který před dvěma týdny řešil jeden z dalších nároků rodiny na náhradní pozemky, tohle jako vůbec první soud pravomocně potvrtdil.

Je to přitom důležitý verdikt v trestní rovině této kauzy. Detektivové z Centrály proti organizovanému zločinu obvinili kvůli restituci tři úředníky - z ministerstva zemědělství a tehdejšího Pozemkového fondu.

Policisté tvrdí, že úředníci museli vědět, že vydávají pozemky v rozporu se zákonem. Spočítali, že kvůli "neteři" Bednářové, která držela největší část restitučního nároku, se celá restituce uměle nafoukla o třetinu.

Jinými slovy: stát umožnil získat restituentům o třetinu víc pozemků. Včetně těch nejcennějších - například parcely naproti Thomayerově nemocnici, v jejímž sousedství bude jednou výstup z nového metra D. Podle odhadů může mít tržní hodnotu až 1,4 miliardy.

A kdo za tím stál? Policie to zkouší zjistit

Zároveň ale policisté tuší, že stíhaní úředníci mohou být jen spodním patrem případu. Některé cenné pozemky restituenti záhy převedli na různé firmy - některé měly majitele skryté na Kypru. A ty později parcely prodaly, například developerům.

Jiné pozemky jsou soustředěné v akciové společnosti Bečvářova, k jejímuž spoluvlastnictví se před časem přihlásil Tomáš Hrdlička, podnikatel a bývalý pražský politik z ODS.

Advokát restituentů Daniel Honzík říká, že vše byla jednoznačná chyba úředníků. Rozhodně to prý nebylo tak, že by někdo podvodem chtěl restituční nárok zvětšit. "Moji klienti sou z toho smutní, protože prostě nechápou, proč mají pykat za nějakou chybu úředníků. Ta chyba úředníků je nesporná," uvedl Honzík.

Část pozemků totiž detektivové nechali na katastru zaplombovat, aby je restituenti nebo firmy, na něž jsou napsané, nemohli prodat. To aby se případně mohly vrátit do majetku státu, pokud by soud jednou rozhodl, že se stal trestný čin.

Reklama

Doporučované