Hlavní obsah

Potvrzeno. Trump v červenci dorazí do Británie, setká se s královnou

Donald Trump navštíví poprvé coby prezident USA Velkou Británii.Video: AP

 

Reklama

Návštěva Velké Británie bude vůbec první Trumpovou cestou do země od jeho zvolení do funkce na začátku minulého roku. Původně měl Londýn navštívit už v únoru, nakonec však cestu zrušil.

Článek

Americký prezident Donald Trump v červenci navštíví Velkou Británii. Bude se jednat o první návštěvu země od jeho nástupu do funkce na začátku roku 2017. Trump v Británii stráví jeden den, setkat se má s královnou Alžbětou II. i premiérkou Theresou Mayovou.

Na jednodenní návštěvu naplánovanou na 13. července se Trump vypraví přímo ze summitu NATO v Bruselu. Nebude se však jednat o oficiální státní návštěvu, na kterou Mayová Trumpa pozvala minulý rok, nýbrž o pracovní cestu bez oficiálních ceremonií. Důvodem je pravděpodobně nevole britské veřejnosti.

Na případné protesty spojené s Trumpovou návštěvou upozornil na Twitteru i starosta Londýna Sadiq Khan. Podle něj jsou Trumpovy hodnoty opačné než hodnoty Londýňanů. „Bezpochyby uvidí, že Londýňané si velmi cení liberálních hodnot a svobody projevu,“ napsal Khan.

Zprávu o Trumpově návštěvě naopak s nadšením přijal britský ministr zahraničí Boris Johnson. Na svůj Twitter napsal: „Fantastická zpráva, že prezident přijede 13. července do Británie. Těším se na setkání s nejbližším spojeneckým přítelem při úplně nejlepší návštěvě.“

Trump měl Londýn navštívit v únoru u příležitosti otevření nového sídla americké ambasády. Nakonec cestu zrušil, podle svých slov proto, že s nápadem přesunout ambasádu nesouhlasí. Spekulace však hovořily o tom, že měl strach z protestů spojených s jeho návštěvou.

Reklama

Doporučované