Hlavní obsah

Potyčky s běženci v německé Chotěbuzi. Sympatizanti krajní pravice rozdávali v centru města pepřové spreje

Prakticky na denním pořádku jsou v Chotěbuzi střety mezi místními obyvateli a běženci.

 

Reklama

V centrech měst se kolemjdoucím rozdávají většinou letáky, reklamní předměty a drobné dárky. V německé Chotěbuzi rozdávali přívrženci krajně pravicové strany NPD zájemcům pepřový sprej. Tímto způsobem eskalovaly ve městě u polských hranic problémy s uprchlíky, převážně syrského původu.

Článek

Prakticky na denním pořádku jsou v Chotěbuzi střety mezi místními obyvateli a běženci. Výjimkou nejsou ani potyčky mezi uprchlíky navzájem. Dějištěm jsou přitom často nákupní centra ve středu stotisícového braniborského města. Právě tam zaútočil před několika dny 15letý uprchlík nožem na německý manželský pár.

V Chotěbuzi žilo před 5 lety oficiálně 2300 cizinců. Dnes jich je 8 a půl tisíce a jejich počet dál roste. Policejní hlídka ve středu večer zasáhla proti skupince mužů, kteří kolemjdoucím rozdávali údajně na obranu proti agresivním cizincům pepřový sprej. Situací v Chotěbuzi se minulý týden zabýval braniborský zemský sněm. Ten rozhodl o tom, že město až do odvolání nemusí přijímat další uprchlíky. Touto cestou se od roku 2017 vydala i další města, jako například Wilhelmshaven. Místní komunity argumentují porušením „sociálního smíru“, kdy tisíce uprchlíků představují přílišnou zátěž pro místní infrastrukturu. Například saský Budyšín nedaleko českých hranic ale napětí mezi domácím obyvatelstvem a přistěhovalci dokázal zvládnout s pomocí vyššího počtu hlídkujících policistů i streetworkerů.

Agenda kolem přijímání běženců je v Německu jedním z hlavních témat koaličních rozhovorů, na jejichž konci by mělo být obnovení německé velké koalice stran křesťanské unie s SPD.

Situaci v Chotěbuzi komentoval Jiří Hošek.

Reklama

Související témata:
Chotěbuz

Doporučované