Hlavní obsah

Poučení z pádu Bohemia Energy: Dohled nad obchodníky selhal

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pád Bohemia Energy ukazuje, že dohled nad obchodníky s energií je u nás zcela nedostatečný. Změny, které umožní lepší kontrolu dodavatelských firem, patří k prvním úkolům příští vlády.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tři dny poté, co skupina Bohemia Energy oznámila ukončení činnosti většiny svých firem, zahájil Energetický regulační úřad (ERÚ) vyšetřování kondice zbývajících hráčů. Obeslal 434 obchodníků a zjišťuje, zda mají pro klienty zajištěnou energii.

Narychlo zorganizované šetření má ukázat, zda nehrozí další podobné krachy doprovázené vážnými sociálními dopady a nároky na státní kasu. „Jedná se o výjimečný krok odpovídající bezprecedentní situaci, ke které nedošlo za celých dvacet let existence ERÚ,“ píše úřad na svém webu.

Ani po tomto šetření ale spotřebitelé nedostanou informaci, zda jejich dodavatel je spolehlivý a nehrozí mu zastavení činnosti.

Vyplněné dotazníky se měly na ERÚ vrátit začátkem týdne, mluvčí Michal Kebort o nich však zatím nemůže nic bližšího říct. „Výsledky šetření budou do konce října a dostane je vláda. Zřejmě s nimi nebudeme moci seznamovat veřejnost, musíme zachovat mlčenlivost. K dispozici snad budou souhrnné informace, uvidíme, co nám řeknou právníci,“ uvedl.

Statisícům odběratelů tak nezbývá než dál věřit, že zrovna jejich obchodník energetickou krizi přežije.

Příliš velký hazard

Bohemia Energy doplatila na vysoký risk. Léta spekulovala na pokles ceny elektřiny a plynu a léta jí to vycházelo. K tomu se nebála agresivního marketingu. Byla u nás průkopníkem podomního obchodování s energiemi, její praktiky ERÚ v minulých letech opakovaně vyšetřoval i trestal.

Energie zlevňovaly zhruba deset let a Bohemia Energy vydělávala a rostla. Nakonec se jí podařilo i zlepšit si renomé. Podepsala deklaraci vymezující se proti energošmejdským praktikám, mezi spolehlivé obchodníky ji řadil i Svaz obchodu a cestovního ruchu.

Ale když letos došlo na trhu k obratu, Bohemia Energy nezvládla zajistit energie pro všechny nasmlouvané klienty, došel jí kapitál. „Problémem nebyl objem nakoupené energie, ale nedostatek provozního financování. Banky nedovolily čerpání ze schváleného provozního financování,“ vysvětluje mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná.

Finanční trable skupina několik týdnů zkoušela řešit spornými metodami. Zvedala třeba cenu produktů, které její obchodníci předtím prodávali jako tarify s fixací. Pak došlo na už zcela jasně protiprávní vypovídání „fixů“. A neférové přesvědčování lidí, aby přešli na nevýhodné „spotové“ tarify.

Nakonec Bohemia situaci neustála a statisíce klientů poslala ze dne na den do pasti drahých dodávek poslední instance. Bylo možné tomuto šoku zabránit?

Ani ERÚ, ani naše ministerstvo nemá moc možností, co dělat, jak ověřit, který obchodník je na tom dobře a kdo jede na hraně.
René Neděla, náměstek MPO

Signály byly, informace ne

Zdánlivě ano. Signálů o zhoršující se kondici Bohemia Energy v posledních týdnech přibývalo, na ERÚ se obracely stovky stěžujících si zákazníků. Úřad začal šetřit, zda Bohemia nepoužívá nekalé praktiky. K účinnému zásahu či kontrole se ale nedostal.

„Máme jen omezené kompetence, jak obchodní strategii obchodníků prověřit nebo regulovat. Energetický zákon nám nabízí omezené možnosti jen ve chvíli, kdy na trhu přestává fungovat konkurence. S dramatickým vývojem, kdy ukončí činnost jeden z největších dodavatelů, žádný zákonodárce nepočítal a nevybavil nás pro to potřebnými nástroji,“ říká předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Klíčové informace o potížích Bohemia Energy dostal úřad i ministerstvo průmyslu teprve s minimálním předstihem. „Něco se šuškalo. Ale o konci Bohemia Energy jsme se dozvěděli v pondělí, o dva dny dřív, než to firma sama oznámila. Do poslední chvíle jsme nevěděli, co se stane, a nikdo neměl čas se připravit,“ řekl SZ Byznys náměstek ministra průmyslu a bývalý šéf regulačního odboru na ERÚ René Neděla.

Ani teď končící šetření všech obchodníků tak nemusí přinést dostatek informací o tom, zda nadále nehrozí další podobná překvapení.

„Ani ERÚ, ani naše ministerstvo nemá moc možností, co dělat, jak ověřit, který obchodník je na tom dobře a kdo jede na hraně. Bohužel na to nejsou nástroje kvůli plně liberalizovanému, otevřenému trhu,“ říká náměstek Neděla. „Kdyby šlo o distributora nebo přenosovou soustavu, kteří podléhají regulaci, to by bylo něco jiného. Ty si ERÚ může svléct do naha. Ale obchodníky? Těžko,“ říká.

Nevidí do střev

Zcela jasné není ani to, zda má ERÚ šanci vyžadované informace o obchodní a kapitálové kondici z obchodníků dostat. Pokud je někdo odmítne poskytnout, může mu hrozit správní řízení a až 15milionová pokuta. Řízení se ale vždy táhnou dlouho a pro vyloučení akutních rizik jsou k ničemu.

Pravda, ERÚ prověřuje kondici obchodníků v momentě, kdy jim vydává licenci. „Pak se to už ale prakticky neřeší a nekontroluje se, zda se u dodavatelské firmy situace nezměnila. Úřad na to nemá lidi,“ řekl SZ Byznys jeden z bývalých zaměstnanců ERÚ.

Podobně ERÚ nemá velké šance zjistit, co se děje se zbylým majetkem firmy, která licenci položí a své zákazníky nechá napospas „poslední instanci“. A jestli předtím majitel náhodou neuklidil cennější aktiva někam stranou. I to dobře ukazuje případ Bohemia Energy.

Skupina manželů Písaříkových nekončí celá. Jedna její obchodní společnost Amper Market si licenci ponechává. Kdyby šly ostatní dceřiné společnosti do insolvence, kontrolu nad jejich majetkem, zájmy věřitelů a vzájemnými obchody ve skupině by převzal insolvenční správce. Bohemia Energy ale úpadek nevyhlásila a do jejího hospodaření nikdo – ani ERÚ – detailně nevidí. Přitom kolem přibývá otazníků.

Těsně před pádem Bohemia Energy a ještě den poté se na pražské energetické burze zobchodovaly vysoce nadprůměrné objemy elektřiny i plynu s dodávkou v listopadu a prosinci letošního roku nebo na celý příští rok. „Nemáme na to důkazy, ale může to být tím, že končící firmy Bohemia narychlo odprodávaly energii, kterou měly nakoupenou pro zákazníky. Při dnešních cenách by se na tom dalo slušně vydělat,“ řekl SZ Byznys manažer jedné z velkých dodavatelských společností.

Je to brutální finanční spekulace na úkor zákazníků ve prospěch obchodníka.
Michal Šnobr, investor a menšinový akcionář ČEZ

Těsně po pádu Bohemia Energy se objevily v obchodním rejstříku dokumenty o převodu částí dvou padlých dcer na stále činný Amper Market. A dále: Hospodářské noviny minulý týden napsaly, že v padlých firmách skupiny Bohemia Energy zbyly stovky tisíc megawatthodin elektřiny a plynu v hodnotě vyšších stovek milionů korun, na jejichž prodeji se dá vydělat.

Sama Bohemia Energy nepopírá, že jí zůstal cenný majetek. Ale zdůrazňuje, že ho potřebuje na vypořádání závazků vůči vlastním dodavatelům.

Převod aktiv z končících firem na Amper Market souvisí podle mluvčí Bohemia Energy Hany Novotné s vypořádáním závazků, které tyto společnosti vůči Amper Marketu, respektive jeho koncovým zákazníkům, měly. „Všechna aktiva společnosti, tedy i kontrakty na dodávku elektřiny nebo plynu, budou využita pro krytí nákladů spojených s ukončením činnosti a vrácením přeplatků zákazníkům,“ vysvětluje Novotná.

„Amper Market byla od začátku nezávislá na zbytku skupiny Bohemia Energy, jejími zákazníky jsou podniky a firmy, velkoodběratelé a společnosti z veřejného sektoru, které mají nastaveny odlišné typy produktů než zákazníci z řad domácností a maloodběratelé,“ vysvětluje, proč Amper Market jako jediná část Bohemia Energy pokračuje v činnosti. „Amper Market vykupuje elektrickou energii od výrobců z obnovitelných zdrojů. Hlavním úkolem společnosti je tak splnit závazky vůči stávajícím zákazníkům,“ říká.

„S ERÚ jsme v kontaktu a samozřejmě poskytujeme součinnost. Naším cílem je se s celou situací vypořádat korektně a minimalizovat dopady na zákazníky,“ uzavírá mluvčí Bohemia Energy.

ERÚ má ale i tak minimální možnost prozkoumat převody majetku v rámci skupiny. Firmy, které vracejí licenci, se dostávají zpod jeho dohledu. A navíc jediným důvodem, kdy by mohl ERÚ proti obchodníkovi aktivně zasáhnout, je podle šéfa jeho rady Trávníčka selhání konkurence na celém energetickém trhu.

„To by byl jediný důvod, pro který může ERÚ přistoupit k přímé regulaci. Takový zásah by ale musel ERÚ provést ve spolupráci s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a schválit by ho musela také Evropská komise,“ tvrdí Trávníček.

Nutná změna?

Část odborníků soudí, že je třeba dozorovou legislativu změnit. „Ukázalo se jako systémová chyba, že obchodník má možnost skončit a hodit klienty přes palubu, pokud se mu to vyplatí. Je to mechanismus, na který se dá předem spekulovat,“ říká energetický investor a analytik Michal Šnobr.

„Bohemia Energy si zřejmě spočetla, že než dál nakupovat drahé energie a spadnout do bankrotu je přijatelnější zbavit se klientů, kteří si to teď vyžerou v extrémních cenách. A udržet si levně nakoupené kontrakty. Je to brutální finanční spekulace na úkor zákazníků ve prospěch obchodníka. Regulační mechanismus umožňuje legálně provést naprosto šílenou transakci, nejde tomu zabránit,“ dodává.

Také René Neděla z MPO soudí, že by se legislativa měla s touto zkušeností změnit. „Pomohlo by například, kdyby obchodník, když ohlásí, že končí, měl povinnost třeba ještě tři měsíce svým klientům dodávat, aby měli čas si najít náhradního dodavatele,“ navrhuje.

Část insiderů je však přesvědčena, že ERÚ pravomoci už dnes má, jen je nedostatečně využívá.

„Nevidíme důvod k úpravě energetické legislativy,“ řekl SZ Byznys například mluvčí innogy Martin Chalupský. „Je jen třeba častěji kontrolovat, ptát se na situaci v nákupu energií. Bylo by možné dávat ze strany regulátora doporučení na úroveň nakoupených objemů pro stávající zákazníky, které má dodavatel v portfoliu. Tím by se eliminovala nezodpovědnost a nekonečná spekulace na pokles cen. Existuje dokonce i bezpečnostní standard dodávky, který stanovuje povinnost minimálního objemu uskladněného plynu v zásobnících pro topnou sezónu. Vše se dá vyžadovat, prověřovat a kontrolovat už dnes,“ soudí.

Podobně situaci hodnotí také bývalý obchodník s energiemi Jan Palaščák, vlastník servisní skupiny Amper.

„Kdyby ERÚ aktivněji kontroloval a třeba i odebíral licence, nebyla by to taková džungle. Úřad má sledovat finanční kondici obchodních subjektů, což doteď ignoroval, nezajímal se o ni. Samotné vydávaní licence je vázané na určité finanční předpoklady, na podnikatelský plán. Žadatelé dokládají své finanční zajištění. Ale po udělení licence v dalších letech už se to prakticky nekontroluje,“ prohlašuje Palaščák.

Reklama

Doporučované