Hlavní obsah

Poučení z případu O2. Jak se Petr Kellner chová k menšinovým akcionářům

Rozhovor o nákupu CME a postupu PPF při akvizicích s ekonomem Štěpánem Křečkem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

PPF oznámila, že za 48 miliard korun nakoupí většinový podíl v CME. Co ale čeká akcionáře, kteří už malý podíl v této firmě vlastní?

Článek

Ta otázka visí po ohlášené koupi CME – středoevropského televizního giganta a v Česku majitele Novy – doslova ve vzduchu. Aby ne, když mnoha investorům jde o miliony.

PPF, pokud to antimonopolní úřady povolí, se stane vlastníkem většinového podílu ve firmě, s níž už se obchoduje na burze (i v Praze). Co ale bude s menšinovými akcionáři, až začne Nova Petru Kellnerovi říkat pane?

Jeden velký případ, na kterém se dá ilustrovat, jak PPF zachází s menšinovými akcionáři, už pražská burza zažila – jmenuje se O2. A z předešlých byznysových kroků nejbohatšího Čecha lze vyvodit několik postřehů, které mohou investory do CME spíše uklidnit.

Když Kellner propouští...

Kellner se v posledních letech o svět telekomunikačního a mediálního byznysu zajímá velmi intenzivně. Lze to jednoduše doložit jeho posledními investicemi. Češi si toho všimli především v souvislosti s nákupem většinového podílu ve společnosti Telefónica Czech Republic za 63,6 miliardy korun. Tato akvizice byla oznámena na konci roku 2013.

Co se dělo s cenou akcií O2 v souvislosti se vstupem společnosti PPF.

Hned poté následovalo výrazné propouštění, kdy o práci přišly stovky lidí. Tehdejší moloch vzniklý sloučením Eurotelu s Českým Telecomem byl zvyklý na klidné vody. S nástupem chytrých telefonů a mobilních dat se vše začalo měnit a Telefónica Czech Republic rychle přicházela o své tržby. A to PPF nemohla potřebovat, musela sáhnout k radikálním změnám.

Po provedení personálních obměn investoři čekali na další informace. „Pamatuji si, že se nervozita dala krájet. Každý chtěl vědět, co se bude dít, ale informace nepřicházely. Nakonec to celá řada investorů vzdala a začala prodávat. To mělo negativní vliv na cenu,“ říká s odstupem šesti let vedoucí obchodního oddělení BHS Tomáš Matuška.

Zlom nastal až v roce 2015.

Tehdy se PPF rozhodla rozdělit firmu na dvě: na operátora O2 poskytujícího služby a na novou firmu Cetin, která bude spravovat pevné a mobilní sítě i datová centra. PPF rozhodnutí prosadila, přestože minoritní akcionáři byli z velké části proti. Akcie O2 na to reagovaly volným pádem až pod úroveň 80 korun za kus.

Chytří investoři využili toto období k nákupu. Stačilo si spočítat, jakou cenu mají odtržené části společnosti a bylo zřejmé, že akcie musí začít růst. Navíc si lze jen těžko představit, že by projekt nejbohatšího Čecha skončil neúspěchem, když do něj investoval desítky miliard korun a měl možnost obměnit vedení společnosti.

To si nakonec uvědomilo více investorů. Akcie společnost O2 se ještě v průběhu roku 2015 vrátily nad úroveň 240 korun za kus. Od té doby O2 vyplácí dividendy a udržuje si relativně stabilní cenu akcií, která se aktuálně pohybuje kolem 215 korun za kus. Je přitom zajímavé, že součet hodnot společností O2 a Cetin naznačuje, že Petr Kellner na celé investici profituje.

Dva různé příběhy

Nyní se PPF pustila do nákupu CME. Hned po oznámení této zprávy se vyrojila celá řada spekulací, co vše se bude dít. Finanční pohled na celou záležitost je jen jeden z nich. Přitom je důležité brát v úvahu, že se příběh CME od příběhu O2 výrazně liší.

CME je ve skvělé hospodářské kondici, proto PPF neavizuje žádné výrazné změny a dopředu deklaruje, že je s fungováním CME spokojená. To se o O2 říci nedalo.

Kellner kupuje CME za nižší cenu, než o které se původně spekulovalo. Proto nyní akcie klesají. Není to však z důvodu restrukturalizace ani špatné informovanosti. Pokles ceny akcií je třeba vnímat jako korekci po výrazném růstu v průběhu většiny letošního roku.

Je těžké si představit, že – pokud jde o cenu akcií – by Petr Kellner v případě CME mířil mimo terč.

Reklama

Doporučované