Hlavní obsah

Pouhý rok od útoku ve Vegas se fanoušci country muziky ocitli ve stejné situaci. Někteří přežili, další už štěstí podruhé neměli

Bývalý voják přežil loňský útok ve Vegas. Nyní však zemřel při kalifornské střelbě.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Brendan Kelly, Dani Merrill, Molly Mauerová. To jsou jména těch, kteří v Americe zažili dva útoky v pouhém ročním intervalu. Minulý rok na country hudebním festivalu v Las Vegas a teď v Thousand Oaks. Někteří přežili oba masakry. Další už podruhé takové štěstí neměli. Mezi nimi byl Tel Oranos. Jeho matka se nyní dožaduje kontrolovaného držení zbraní.

Článek

Matka Susan Schmidt-Orfanosová se dožaduje kontroly zbraní poté, co útočník zastřelil 12 lidí v kalifornském baru města Thousand Oaks, včetně jejího syna.  „Nechci žádné kondolence. Nechci soucitné myšlenky. Chci kontrolu,“ sdělila matka zesnulého mladíka plná smutku a hněvu zároveň.

Susan chce, aby americký Kongress schválil kontrolu zbraní, aby tak nikdo jiný nemusel zažívat situaci, kterou prožila ona po středečním útoku. A to, že se vlastní dítě nevrátí domů. „Můj syn byl minulý rok v Las Vegas se svými kamarády a vrátil se domů. Včera večer už se nevrátil,” řekla Orfanosová, která s rodinou bydlí pouhých deset minut od místa činu.

Další zákazníci baru Bordeline and Grill měli větší štěstí a přežili oba útoky. Své pocity bezprostředně popisuje Brendan Kelly. „Poté, co jsem uslyšel ‚pop, pop‘, okamžitě mi bylo jasné, že se jedná o střelbu. Běhá vám mráz po zádech. Nemůžete uvěřit, že se to opravdu děje znovu,” svěřuje se 22letý voják Kelly.

Povalil kamarády na zem a zalehl je

Kelly popisuje, jak povalil dva své kamarády na zem a zalehl je. Pak zahlédl střelce a polila ho hrůza. Rozhodl, že musí utéct. Jednu ženu odtáhl zadním únikovým východem. Díky námořnímu výcviku uměl reagovat a ošetřil ženě krvácející ruku pomocí pásku a trika. Poté, co přestřelka skončila, Kelly a jeho kamarád z námořnictva se snažili pomoct zasaženým. Dva Kellyho kamarádi byli během útoku zastřeleni.

Kamarád Chandlera Gunna taktéž přežil oba útoky. Uvedl tak americký deník The Los Angeles Times. V Bordeline and Grill pracuje za barem. V momentě, kdy se Gunn o přestřelce dozvěděl, okamžitě běžel za kamarádem. Ten stihl v pořádku uniknout zadním vchodem. „Jsou lidé, kteří za celý život nic takového nezažijí. A pak jsou tu tací, kteří to zažijí hned dvakrát,” řekl Gunn.

Skrze příspěvek na sociálních sítích sdělila své bezprostřední pocity i Molly Mauerová, která taktéž přežila oba dva útoky. „Nemůžu uvěřit, že to píšu znovu. Jsem v pořádku doma, přežila jsem,” napsala Molly.

Brendan Kelly si nechal na levou ruku vytetovat znak „Route 91” jako památku na zesnulých 58 lidí z loňské střelby v Las Vegas. Na druhé ruce má stále ještě náramek z baru.

Kellymu šok, který zažil ve Vegas, změnil život. Zatím neví, jak ho v budoucnu ovlivní i druhá zažitá tragédie. „Všude kam jdu, všechno co dělám, ovlivňují tyhle události,” sdělil Kelly. „Už si nesedám zády ke dveřím. Všímám si podezřelých podnětů. Analyzuji lidi, jestli se nechystají něco udělat. Též si pokládám, jak bych zareagoval já,” sdělil deníku The Guardian Kelly.

Pro něj a mnoho dalších se bar Bordeline and Grill stal bezpečným přístavem pro přeživší útoku ve Vegas. „Je to náš domov,” řekl Kelly. Několik týdnů po útoku ve Vegas se v baru Bordeline and Grill konal benefiční koncert na uctění památky padlých, kteří pocházeli z okolí baru. Stal se tak pro ně bezpečným přístavem. „Byl to náš domov,” řekl zdrceně Kelly. „Jsem věřící. A tudíž vím, že mi Bůh naloží tolik, kolik jsem toho schopen unést. Věřím, že jsem tu z nějakého důvodu,” dodal přeživší obou útoků Kelly.

Reklama

Související témata:

Doporučované