Hlavní obsah

Pouliční umění 21. století. Londýnským buskerům můžete platit bezkontaktní kartou

Známé londýnské trhy v Camden Town rozeznívá hudba Charlotte Campbellové.Video: AP

 

Reklama

Londýnská organizace Busk a švédská finančně technologická společnost IZettle pomohly londýnským pouličním umělcům. Díky novému bezkontaktnímu terminálu mohou umělci přijímat platby i bezhotovostně.

Článek

Známé londýnské trhy v Camden Town rozeznívá hudba Charlotte Campbellové. Pouličním uměním neboli buskingem se osmadvacetiletá hudebnice živí na plný úvazek. Nejenom ona ale v poslední době zaznamenala pokles svých příjmů. Důvodem je údajně to, že lidé u sebe nenosí tolik hotovosti a spoléhají se na platební karty.

Spolupráce londýnské organizace Busk a švédské finančně technologické společnosti IZettle dala buskerům naději. Přišly s bezkontaktním terminálem, díky kterému teď mohou umělci přijímat platby i bezhotovostně.

„Řekla bych, že mé příjmy začaly klesat ve chvíli, kdy u sebe lidé přestali nosit hotovost,“ přemýšlí Campbellová. „Teď, když mám tuto alternativu, pozoruji malé zlepšení. Řekla bych, že platby kartou tvoří asi 10 až 15 procent mého příjmu, což nezní jako hodně, ale kdo by pohrdl 15 procenty svých příjmů,” říká muzikantka. Na bezkontaktním terminálu si každý busker může navolit libovolnou částku, kterou mu lidé přispějí. Nemusí proto v průběhu vystoupení přestávat hrát. Do budoucna by tuto metodu mohli začít využívat například dobrovolníci při charitativních sbírkách.

Reklama

Související témata:

Doporučované