Hlavní obsah

Pouze jeden z 10 džihádistů, kteří se vrací ze Sýrie do Británie, stane před soudem

Pouze jeden z 10 džihádistů vracejících se do Velké Británie je trestně stíhán.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Jen každý desátý Brit, který se na ostrovy vrátí z teroristických bašt Sýrie nebo Iráku, nakonec stane před soudem. Důvodem je podle informací, které zveřejnil britský server The Independent, především nesnadné dokazování činů, kterých se tito lidé ve válečných oblastech dopustili.

Článek

Přes 900 Britů a Britek za poslední roky vycestovalo do Sýrie nebo Iráku, aby se připojili k teroristické organizaci Islámský stát (IS), buď jako jeho bojovníci, nebo ženy bojovníků. Zatímco 20 procent z těchto lidí údajně zemřelo, přes 400 se jich vrátilo do Velké Británie. Jen 40 z nich ale bylo trestně stíháno. Statistika, se kterou přišel britský server The Independent, vychází z informací náměstka britského ministra vnitra pro otázky bezpečnosti Bena Wallace.

Fakt, že před soudem stane pouze jeden z 10 vracejících se džihádistů, má jednu hlavní příčinu. Sehnat důkazy potřebné k trestnímu stíhání bývalých nebo migrujících džihádistů není jednoduché. Činy, kterých se tito lidé dopustí v zahraničí, lze jen těžko vystopovat. Novinářům to vysvětlila komisařka londýnské policie Cressida Dicková s tím, že samotný odchod do oblasti, kde působí teroristická organizace, není trestným činem.

„Někteří lidé se vrátili z těch oblastí vrátili velmi brzo a jsme si téměř jistí, že tam odjeli pouze za účelem poskytnout humanitární pomoc,“ popsala Dicková další problém, se kterým se policisté při řešení Britů vracejících se ze Sýrie a Iráku potýká. „S těmito lidmi jsme nicméně komunikovali a posoudili, zda představují jakákoliv rizika… mnozí se vrátili jen proto, aby zde žili poklidný život,“ dodala Dicková.

Ani za jedním z masivních teroristických útoků, ke kterým došlo v Londýně a v Manchesteru v roce 2017, nestál bývalý nebo navrátivší se džihádista. The Independent ale zároveň upozornil na několik útoků, které se zrodily v hlavě bývalých bojovníků IS.

„Kdokoliv, kdo se vrátí ze Sýrie či jiné válečné oblasti, kde se spojil s kteroukoliv teroristickou organizací, ať už šlo o boj s nebo proti Islámskému státu, může očekávat, že ho policie bude vyšetřovat,“ uvedl šéf britské protiteroristické jednotky Neil Basu. Cílem tohoto procesu je minimalizovat rizika, že tito lidé spáchají teroristický čin nebo začnou budovat teroristické sítě na území Velké Británie.

Téma trestního stíhání britských občanů, kteří se vracejí z rizikových oblastí, vyvstalo na povrch v souvislosti se Shamimou Begumovou. Mladá Britka, která utekla z Londýna, aby se přidala k Islámskému státu, v Sýrii přišla o dvě děti. Ve snaze zachránit nově narozeného syna se teď chce vrátit. Britská vláda ji ale zbavila občanství.

Reklama

Doporučované