Hlavní obsah

Považuji se za celkem fanatickou feministku, říká možná první dáma Michaela Horáčková

Rozhovor s Michaelou Horáčkovou.Video: Renata Kalenská

 

Reklama

„Myslím si, že muž má doma vytřít. Jedna věc ale je, co si člověk myslí, a druhá věc, co se potom děje,“ říká ve Výzvě Seznamu kostýmní výtvarnice Michaela Horáčková.

Článek

Dodává, že je „žena, která má ráda, když jsou muži opravdu muži“. Když mají velké cíle a jsou velkorysí. A není ta, jež by je z té výšky stahovala. „Ale že bych manžela jen tiše následovala, si úplně nemyslím,“ vysvětluje Horáčková s tím, že kdyby s manželovou kandidaturou nesouhlasila, k ničemu by jí to nebylo. V otázce nerovnosti vztahů mezi muži a ženami jí nejvíce vadí rozdílnost v platech. „Trýzní mě to, je to drzost a hloupost,“ dodává manželka Michala Horáčka.

Jaká by byla první dáma, ještě úplně neví a teprve se snaží si svoji vizi formulovat, je ale smířená s představou, že by na čas musela opustit práci kostýmní výtvarnice. Horáčková doufá, že i na Hradě by zůstala taková, jaká je. „Tedy pracovitá - vše, co dělám, dělám, jako by šlo o život.“

Co se týče zahraničních cest, přiznává, že by ji zajímalo setkat se s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Roli první dámy považuje Horáčková za službu národu.

V rozhovoru Seznamu mimo jiné popisuje, jak od dvou let žila s rodiči v Sovětském svazu a hrála si na pozemku Ústavu jaderných výzkumů, kde její otec jako jaderný fyzik pět let působil.

Reklama

Doporučované