Hlavní obsah

Pověřit BIS vyšetřováním je prezidentova pravomoc, komentáře o velezradě jsou směšné, uvedl Zeman

Zeman vyvrátil, že by pověřil BIS prošetřením výroby Novičoku v ČR.Video: Jolana Humpálová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman se v rozhovoru S prezidentem v Lánech pro Blesk TV vyjádřil k pověření BIS vyšetřením možné výroby a skladování Novičoku na území ČR, k vyhoštění ruských diplomatů a návštěvě předsedy Sněmovny reprezentantů USA Paula Ryana.

Článek

Miloš Zeman v rozhovoru uvedl, že mu nepřísluší v kauze otráveného ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala vytvářet závěry za premiérku Velké Británie Theresu Mayovou či za ruského prezidenta Vladimira Putina. V jeho pravomoci je však nechat prověřit „sprosté lži“, kterými Českou republiku nařklo ruské ministerstvo zahraničí, jež ve svém dokumentu zařadilo Česko mezi země podílející se na výrobě armádního jedu Novičok.

„Jako český prezident jsem pověřil BIS, aby prošetřila řekněme pomluvu o výrobě a skladování Novičoku na našem území. Pan ředitel Koudelka mě ujistil, že BIS tuto zprávu zpracuje do jednoho měsíce,“ uvedl Zeman.

Obviněním z velezrady a volání po zrušení mandátu ze strany hnutí STAN se prezident v rozhovoru vysmál: „Sám jsem Rusko obvinil ze sprosté lži. Existují zde však určité pochybnosti, které znám ze svých zdrojů a například v Lidových novinách vyšel 23. března článek, který o Novičoku na našem území pojednává, avšak bez uvedení konkrétních zdrojů. Pojďme to tedy prověřit a mějme jistotu.“

Prezident Zeman svou frází o kompetenci komentoval také situaci vyhoštění ruských diplomatů z České republiky. Dle jeho slov je to pravomoc premiéra v demisi Andreje Babiše. Podle Zemana má každá ambasáda velmoci na svém území takzvané „zpravodajské důstojníky“ a nevidí důvod, proč by Rusko mělo být jiné.

Součástí rozhovoru byla také otázka neúspěšného prezidentského kandidáta Michala Horáčka, který se Miloše Zemana zeptal na návštěvu třetího nejvyššího amerického představitele Paula Ryana v Praze.

„Návštěva pana Ryana je soukromou návštěvou, nikoliv oficiální návštěvou. Rád se s ním setkám, bude-li si to přát,“ řekl Zeman.

Reklama

Doporučované